pl
bezendu:

Przez wierzchołek C prostokąta ABCD poprowadzono prostą, która przecięła proste AB i AD w
| | AB | | AD | |
punktach K i L odpowiednio. Wykaż, że |
| + |
| =1 |
| | AK | | AL | |
?
2 kwi 21:48
zawodus: Próbowałeś jakoś już?
2 kwi 21:52
bezendu:
Coś z podobieństwa ale nic, zawsze próbuje zanim wstawię
2 kwi 21:54
zawodus: To zadanie się robi z podobieństwa.
Najpierw mały u góry do całego
2 kwi 21:58
zawodus: I maty na dole do całego trójkąta.
Napisz wszystkie zależności wynikające z tych podobieństw
2 kwi 22:00
2 kwi 22:01
zawodus: I tych dwóch następnych.
2 kwi 22:05
2 kwi 22:06
zawodus: Ok teraz popatrz co masz wykazać i zastanów się gdzie te pojedyncze zależności można dodać lub
zamienić w tych co mamy.
Wsk. Mamy prostokąt
2 kwi 22:09
bezendu:
Ale ja nigdzie nie mam AB/AK ?
2 kwi 22:13
zawodus: Masz DC/AK a |DC|=|AB| i już możesz umieścić jedną z zależności i z drugą podobnie
2 kwi 22:16
bezendu: ?
2 kwi 22:21
zawodus: Możesz dorzucić 4 zależność do każdego z równań
2 kwi 22:21
bezendu:
A prościej się nie da ? Tyle zależności to nie na moją głowę. Staram się ale efekt 10%
2 kwi 22:26
zawodus: Na razie tylko wypisaliśmy podobieństwo nic twórczego i zauważyliśmy że możemy wykorzystać
odcinki z prostokąta. Mamy
Zatem
DC/AK=CL/LK=LD/AL=AB/AK
BK/AK=CK/LK=CB/AL=AD/LD
Teraz tworzymy naszą sumę
AB/AK+AD/LD=
2 kwi 22:33
bezendu: ?
2 kwi 22:46
zawodus: Wybiorę sobie to co mi pasuje
AB/AK+AD/LD=CL/LK+CK/LK=1
Ckd.
2 kwi 22:52
bezendu: Dziękuję
2 kwi 22:55
zawodus: A rozumiesz?
2 kwi 22:58
bezendu:
Coś sobie poprzekształcałem i wyszło tylko ja brałem jeden trójkąt a Ty dwa
2 kwi 23:02
zawodus: Dobra ja idę spać. Do jutra.
2 kwi 23:12
bezendu: Wejdź jutro na gadu
2 kwi 23:16