Trygonometria PP
Pelikula: Kąty alfa i beta są kątami ostrymi takimi że sin alfa = 0,6 i tg alfa = 2 . Oblicz wartość
wyrażenia:
(alfa = A beta =B)
2sinB*tgA+cosA*ctgB−3
Wynik:
Proszę o pomoc
2 kwi 21:39
Pelikula: Pomoże ktoś?
2 kwi 22:09
ICSP: Nie istnieje kąt α dla którego sinα = 0,6 oraz tgα =2
2 kwi 22:13
Pelikula: Kurde Przepraszam tam jest sinα = 0,6 oraz tgβ =2
Przepraszam za błąd w przepisywaniu.
2 kwi 22:17
2 kwi 22:20
Pelikula: Znam te zasady, problem jest w tym, że liczę i ciągle nie może mi wyjść.
2 kwi 22:24
ICSP: czyli masz policzone :
tgα
cos
sinβ
ctgβ
?
Jeśli tak to podaj wartości które Ci wyszły.
2 kwi 22:26
Pelikula: sinα = 0,6
cosα = 0,8
ctgβ = 0,5
tgβ =2
2 kwi 22:32
ICSP: to jeszcze sinβ oraz tgα
2 kwi 22:33
Pelikula: sinβ = 0,8
cosβ = 0,6
ctgα = 2
tgα = 0,5
2 kwi 22:35
ICSP: sinβ oraz tgα są źle policzone.
2 kwi 22:40
Pelikula: sin(90−α)=cosβ Nie można tak tego robić?
2 kwi 22:43
Pelikula: cos(90−α)=sinβ
2 kwi 22:43
ICSP: Nie można
2 kwi 22:45
Pelikula: To możesz rozpisać jak z tego policzyć sinβ oraz tgα?
Proszę
2 kwi 22:45
ICSP: akurat tgα jest prosty bo
Wartości sinα jak i cosα są ci znane − wystarczy wstawić
sinβ = ?
tgβ = 2
sinβ = 2cosβ //
2
sin
2β = 4cos
2β
sin
2β = 4 * (1 − sin
2β)
Z tego wyznacz sinβ pamiętając, ze musi być dodatni.
2 kwi 22:52
Pelikula: Rzeczywiście nie zauważyłem.
sin2β = 4 * (1 − sin2β)
sin2β = 2 − 2sinβ
i teraz te wszystkie dane podstawiam za:
2sinB*tgA+cosA*ctgB−3
sinβ = 2/3
sinα = 0,6
cosα = 0,8
ctgβ = 0,5
tgβ =2
2 kwi 23:02
Pelikula: tam źle zapisałem
sinβ = 2/3
2 kwi 23:07
ICSP: źle wyznaczony sinβ
2 kwi 23:09
Pelikula: sin
2β = 4 * (1 − sin
2β )
sin
2β = 4 − 4sin
2β
sinβ = 2 − 2sinβ
3 sinβ = 2
sinβ = 2/3
Co robię źle?
2 kwi 23:16
Pelikula: Przepraszam, że cię załamałem
2 kwi 23:23
ICSP: niech na chwile sinβ zamieni się w t :
t2 = 4 − 4t2
Czy coś takiego potrafisz rozwiązać ? :
2 kwi 23:24
2 kwi 23:29
ICSP: i teraz t zamienia sie na sinβ
Reasumując mamy :
Liczymy wartość wyrażenia :
2 * sinβ * tgα + cosα * ctgβ − 3 =
| | 2√5 | | 3 | | 4 | | 1 | |
= 2 * |
| * |
| + |
| * |
| − 3 = |
| | 5 | | 4 | | 5 | | 2 | |
| | 3√5 | | 2 | | 3√5 + 2 − 15 | | 3√5 − 13 | |
= |
| + |
| − 3 = |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
2 kwi 23:31
2 kwi 23:31
Pelikula: Naprawdę bardzo dziękuję i sorry za moją nie dyspozycję. Co za wstyd
2 kwi 23:34