Równanie różczniczkowe.
BobBudowniczy: y' − xy = xe
x2
Mam problem z tym równaniem różniczkowym, nie jestem w stanie rozłożyć sobie tego tak aby y
było po jednej stronie a x po drugiej. Próbowałem z y/x = u −−> y =ux, liczyć z tego pochodną,
tamte y pozamieniać na ux, ale nadal mi to nie wychodzi. Ktoś mógłby mi pokazać jak wykonać
samo to początkowe przekształcenie? Wielkie dzięki
2 kwi 21:00
ZKS:
y' − xy = xe
x2
y' − xy = 0
y = Ce
1/2 * x2
y = C(x) * e
1/2 * x2
y' = C'(x) * e
1/2 * x2 + C(x) * xe
1/2 * x2
C'(x) * e
1/2 * x2 + C(x) * xe
1/2 * x2 − C(x) * xe
1/2 * x2 = xe
x2
C'(x) * e
1/2 * x2 = xe
x2
C'(x) = xe
1/2 * x2
C(x) = ∫ xe
1/2 * x2dx
C(x) = e
x2 + C
1
y = (e
1/2 * x2 + C
1) * e
1/2 * x2
y = e
x2 + Ce
1/2 * x2
2 kwi 21:18
BobBudowniczy: Oj kurde. To zupełnie w inny sposób próbowałem to rozwiązać, wielkie dzięki za pomoc!
2 kwi 21:20
ZKS:
Można też metodą przewidywań zrobić ja wykorzystałem metodę uzmienniania stałej.
2 kwi 21:23