wyznacz pierwiastki wielomianu
Mateusz : a)W(x)=2x∧2 −8x∧2−5x+20
b) W(x)=8x∧6−18x∧4=2x∧(4x∧2−9)
2 kwi 20:58
Hajtowy: Napisz to po ludzku
2 kwi 21:11
Mateusz : a)W(x)=2x2−8x2−5x+20
b) W(x)8x6−18x4=2x4(4x2−9)
2 kwi 21:18
Hajtowy:
a) na pewno jest tam 2x
2 − 8x
2 ?

A nie 2x
3 − 8x
2 ?
2 kwi 21:19
Mateusz : tak jest 2x3 −8x2 sorry za pomyłke
2 kwi 21:20
Hajtowy:
a) No więc np tak

2x
3−8x
2−5x+20 ⇔ 2x
2(x−4)−5(x−4) ⇔ (2x
2−5)(x−4) = 0 ⇔ x = ... v x = ... v x = ...
Masz tutaj 3 rozwiązania
2 kwi 21:23
Hajtowy: b) spróbuj sam, bardzo podobnie leci
2 kwi 21:23
Mateusz : tylko własnie b) nie umie
2 kwi 21:26
Hajtowy:
W(x) = 8x6 − 18x4 = 8x6 − 18x4
Bo 2x4(4x2−9) = 8x6 − 18x4
2 kwi 21:27