Granica funkcji dwóch zmiennych
Mientek: Mam policzyć granicę z: sin (5xy) / xy
przy (x, y) −−−> 0
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić?
2 kwi 20:56
2 kwi 21:03
Mientek: no i co dalej?
Bo nadal nic nie rozumiem
2 kwi 21:06
Eta:
| | sin(5xy) | |
(x,y)→0 lim |
| =1 |
| | 5xy | |
to g=5*1=... ?
2 kwi 21:08
Mientek: jakie g? 5*1 = 1
O czym ty mowisz?
No kurde, niech mi ktoś wytłumaczy jak to zrobić a nie jakieś poszlaki daje...
5 kwi 14:52
J: | | sin(5xy) | |
"Eta" napisała Ci ile wynosi lim |
| i teraz mnożysz to przez 5 |
| | 5xy | |
5 kwi 14:57
Mientek: a ja nie wiem skąd to sie wzieło i dlaczego?
dlaczego możę przez 5? skad się ta piatka wzięła?
Niech mi to ktoś krok po kroku wytłumaczy jak to policzyć...
5 kwi 15:01
Mientek: refresh
5 kwi 16:51
albin55: z twierdzenia podstawowego dla granic lim sin(x)/ x przy x dażacym do zera − jest równe 1
5 kwi 16:55
J: Bo lim [5*f(x)] = 5*lim f(x)
5 kwi 16:57
Mientek: refresh.
Czekam na wytłumaczenie
5 kwi 17:34