Proszę szybko o pomoc pilne:)
kalaaa: Dla jakich wartości parametru b ciąg an ma granicę równą 2?
an= bn(b+1)n+3
an= b2n (b+4)n+b
2 kwi 20:52
kalaaa: przepraszam, ale nie wiem czemu się tak zapisało:(
2 kwi 20:53
lolek: w 1 dla b=−12
w 2 dla :
b2b+4=2
b2−2b−8=0
b1=−2
b2=4
2 kwi 20:56
kalaaa: ale jak w 1 wyszło −1/2
sorki ja nie ogarniam:(
proszę po kolei jak do tego doszedłeś
2 kwi 21:18
kalaaa: ma wyjść −2
i w 2 ma byc −2 i 4
2 kwi 21:19
kalaaa: pomocy

! proszę
2 kwi 21:24
lolek: w 2 moj blad powinno byc oczywiscie b=−2 , dlatego ze
bb+1=2
jesli chodzi o granice to patrzysz na wspolczynniki przy najwyzszych potegach:
jesli w liczniku masz wyzsza potege , niz w mianowniku to granica wynosi ∞
jesli w mianowniku masz wieksza potege , niz w liczniku to granica wynosi 0
jesli w liczniku i mianowniku najwyzsza potega jest taka sama to patrzysz na wspolczynniki przy
obu potegach
2 kwi 21:38
kalaaa: ale skąd się wzieło nagle z b
2n/(b+4)n+b to b
2/n+4

?
2 kwi 21:43
kalaaa: i w tym 1 to samo nie rozumiem? możesz mi to jakoś rozpisać?
2 kwi 21:44
lolek: nalezy w obu zauwazyc , ze w liczniku i w mianowniku jest taka sama najwyzsza potega wiec
wystarczy tylko porownac wspolczynniki
2 kwi 21:46
kalaaa: dobra nie kapuje trudno
2 kwi 21:54
kalaaa: czy ktoś mi wytumacz skąd się to wszystko wzięło bonie rozumiem?
2 kwi 22:51
Adam: | | bn | | b | |
liczysz granicę z lim |
| = |
| |
| | (b+1)n+3 | | b+1 | |
b = 2b+2
b = −2
w 2
| | b2*n | | b2 | |
lim |
| = |
| |
| | (b+4)n+b | | b+4 | |
b
2 = 2b+8
b
2−2b−8 = 0
Δ = 4+32 = 36
b = −2 ∨ b = 4
17 sie 18:32