asa
Mieciu: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie mx2−4|x|+m+3=0 ma cztery
rozwiązania
2 kwi 20:40
ZKS:
Zauważ że x2 = |x|2.
2 kwi 20:43
Mieciu: 2 przypadki?
1. mx2 −4x + m +3 = 0
2. mx2 +4x + m + 3 = 0
i warunki do obydwoch
1.Δ > 0
2. m≠0
3. x1 * x2 > 0
4. x1 + x2 > 0
? Dobrze mysle?
2 kwi 20:53
Kermi: ale po co warunek 3 i 4 nie jest powiedziane ze rówannie ma miec pierwiastki dodatnie
2 kwi 20:55
ReVo: Czyli tylko delta i m i takie dwa przypadki jak napisalem?
2 kwi 20:57
pigor: ..., a dlaczego nie zastanowisz się nad ...

uwagą
ZKS−a z godziny 20:43 , tylko koniecznie chcesz się męczyć
2 kwi 20:58
Kermi: wydaje mi sie ze tak no i rozbicie na te dwa przypadki −4x i 4x tylko nie wiem czy to tez jako
warunki
czy juz normalnie liczysz delte
wiesz o co chodzi
2 kwi 20:59
ZKS:
Nie lepiej sobie podstawić |x| = t ≥ 0 i wtedy dać odpowiednie warunki? Wiadomo jakie
trzeba dać?
2 kwi 20:59
ReVo: m|x|2 − 4|x| + m+3 = 0 i podstawic t za |m|?
2 kwi 21:00
ReVo: ZKS: warunki wtedy beda takie jak napisalem na pcozatku 4 czy tylko 2?
2 kwi 21:01
ZKS:
Oczywiście można bez podstawienia ale żeby lepiej Ci było widzieć to zrób sobie podstawienie.
2 kwi 21:01
ReVo: A warunki?
2 kwi 21:03
ZKS:
Dobre były początkowe warunki tylko jeżeli podstawisz |x| = t to tam nie będzie x1 oraz x2
tylko ...
2 kwi 21:03
ReVo: | | −b | | c | |
no tak tak rozumiem ale to i tak od razu wrzucać chyba poc |
| i |
| |
| | a | | a | |
2 kwi 21:05
ReVo: No ale dobra zrobilem wszystkie te warunki i wyszedł końcowy przedział m∊(0,1) ale po co mi te
moduly w takim razie te moduly, bo ja to rozwiazalem jak zwykle rownanie jakby modulow nie
bylo po prostu te warunki
2 kwi 21:10
ZKS:
Przykładowo |x| = −2 ma rozwiązanie?
2 kwi 21:19
zawodus: dla niektórych pewnie ma
2 kwi 21:21
ReVo: czyli x>0 i m (0,1) dobrze?
2 kwi 21:51
Mieciu: Mógłby ktoś podać jak ostatecznie powinien wyglądać wynik?
3 kwi 12:43