Ciąg
Kermi: Trzy liczby dodatnie a,b,c tworzą ciąg geometryczny.Suma tych liczb jest równa 21 a suma ich
odwrotnośći wynosi 0,58(3) Wyznacz te liczby.
0,58(3) zamieniam na ułamek −−−> 525900
I teraz co,układ równan?
a+b+c=21
1a + 1b + 1c = 525900
2 kwi 20:22
Kermi: wie ktoś?
2 kwi 21:05
Eta:
a,aq,aq
2 −−− kolejne wyrazy ciągu
| | 21 | |
a(1+q+q2)=21 ⇒ a= |
| |
| | 1+q+q2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 21 | |
oraz |
| + |
| + |
| = |
| /*a2g2 |
| | a | | aq | | aq2 | | 36 | |
36a(1+q+q
2)=21a
2q
2 ( podstaw a(1+q+q
2)=21
36=a
2q
2 ⇒ aq=6 v aq= −6 −−− odrzucamy bo nie spełniają warunku zadania
dokończ..........
2 kwi 21:19
Kermi: Dziękuje Eta.
2 kwi 21:36
Kermi:
16q
2 − 15q + 6 = 0
q = 2
a+2a+4a=21
7a=21
a=3 b =6 c =12
Pomożesz mi jeszcze z dwoma? : )
Udowodnij,że jeżeli ciag (an) jest ciągiem arytmetycznym,to ciąg określony wzorem
cn =a
2n*a
n − a
2n−1 *a
n+1 też jest arytmetyczny.
Oblicz sume wszystkich liczb trzycyfrowych których zapis w układzie dziesiętynm kończy sie
cyfrą 3 lub 7
Wystarczą mi same wskazówki ew. kilka zdań jak to zrobić
2 kwi 22:19