Równanie
ReVo: Rozwiąż równanie 3|x+3| − 2|x−5| = 3
Wyszło mi
x=16 dla x ∊ (−
∞, −3)
x = −16 dla x∊<5,
∞)
Proszę o sprawdzenie
2 kwi 20:15
Tadeusz:
... i co dalej?−
2 kwi 20:21
ReVo: no a niby co mam jeszcze liczyc?
2 kwi 20:23
Tadeusz:
1) Sprawdź pierwszy przedział
2) Napisz ostateczną odpowiedź (skoro x=−16 dla x∊<5,∞) ...to ?)
2 kwi 20:27
Mieciu: Nie rozumiem...
2 kwi 20:41
ReVo: Ja tez nie
2 kwi 20:42
lolek: szukana odpowiedz to x=45 , gdyz pozostale nie spelniaja warunkow
2 kwi 20:43
Hajtowy: lolek nie odzywaj się nie pytany
2 kwi 20:45
lolek: nikt nie pytał się Ciebie o zdanie
2 kwi 20:47
ReVo: w 1 szym przedziale x = −11 a w trzecim przedziale mi sie nie zgadza cos
2 kwi 20:48
ReVo: a trzeci sprzecznosc?
x ∊ ∅
2 kwi 20:50
lolek: w 1 tez x ∊ ∅ , i x=16 , a nie x=−11
2 kwi 20:51
ReVo: −3x − 9 +2x −10 = 3
−x = 3 + 10 +9
−x = 22
x = −22
2 kwi 20:54
lolek: ah znaku nie zmienilem w takim razie szukane odpowiedzi to x=45 i x=−22
2 kwi 20:58