Marcin:

| | 4 | | 3 | | 1 | |
Wykaż, że jeśli A, B są podzbiorami Ω oraz P(A)< |
| , P(A∪B)> |
| , to P(A∪B')< |
| |
| | 7 | | 8 | | 5 | |
P(B)=Ω−P(A)+P(A∪B)
P(A∪B')=Ω−P(B)+P(A∪B)
Można to jakoś tak kombinować? Bo widziałem inne rozwiązanie, ale średnio je rozumiem..
2 kwi 20:06
Piotr 10: dobrze przepisane dane ?
2 kwi 20:21
zawodus: No i co żeście wymyślili?
2 kwi 20:28
Piotr 10: no ja cos wymyslilem, ale mi chodzi ze P(A∪B') >> 1 więc nie wiem
2 kwi 20:29
Piotr 10: P(A∪B')=P(A)+P(B') − P(A∩B')=P(A) +1 −P(B) − (P(A) − P(A∩B)= 1 +P(A∩B) − P(B)
P(B − A)=P(B) − P(A∩B)
P(A ∪ B)=P(A)+P(B) − P(A∩B)
P(A∩B)=P(A)+P(B) −P(A∪B)
P(A∪B')=1 +P(A)+P(B) −P(A∪B) − P(B)
?
2 kwi 20:30
bezendu:
| | 3 | | 3 | |
P(A∩B)> |
| ⇒P(A∩B)− |
| >0 |
| | 8 | | 8 | |
I koniec zabawy
2 kwi 20:34
2 kwi 20:37
zawodus: Coś widzę
Problem jest
2 kwi 20:39
Piotr 10: dla mnie to błąd w tresci jest, nie widze u siebie bledu
2 kwi 20:40
bezendu:
Według mnie treść jest dobra i ja dobrze rozwiązałem.
2 kwi 20:42
zawodus: Piotr wygrywasz, bo zadanie jest bez sensu
2 kwi 20:43
2 kwi 20:43
Marcin: Tak. Błąd w treści. Przepraszam

Omyłkowo kliknąłem w zły znak
2 kwi 20:44
zawodus: Dobra to teraz konkurs na najlepsze uzasadnienie, że zadanie jest bez sensu
2 kwi 20:45
Piotr 10: No ja już uzasadnilem to praktycznie
2 kwi 20:47
kyrtap: to może tak inne zadanko na tego typu zbiorki ?
2 kwi 20:47
Marcin: Boże jak ja nienawidzę takich zadań
2 kwi 20:47
kyrtap: dobre są nie musisz aż tak myśleć
2 kwi 20:48
Piotr 10: Marcin a ja nad tym zadaniem siedzialem 20 min i robilem to dwoma sposobami i mi
wychodzilo ze P(A∩B') > 1
2 kwi 20:48
Piotr 10: Te zadanka sa fajne rysujesz sobie diagram Venna i lecisz
2 kwi 20:49
kyrtap: jeżeli się powołasz na dobry aksjomat lub właściwość oczywiście
2 kwi 20:49
Marcin: Zawsze rysuje diagram

mój jest ok?
2 kwi 20:50
kyrtap: też tak rysuje jest ok moim zdaniem niech się wypowiedzą eksperci tutaj
2 kwi 20:51
kyrtap:
2 kwi 20:51
zawodus: Piotrek wg mnie najprościej:
| | 1 | |
A⊆A∪B' ⇒P(A)≤P(A∪B') * < |
| (z zadania) |
| | 5 | |
| | 3 | | 1 | |
Teraz wiadomo, że P(A)< |
| , czyli P(A) może być |
| i wtedy dostajemy bzdurę  |
| | 7 | | 2 | |
2 kwi 20:53
zawodus: Na diagramach piszemy A,B a nie P(A)
P(A) to nie zbiór − tylko...
2 kwi 20:54
Piotr 10:
2 kwi 20:57
kyrtap: u mnie teacher mówiła aby zapisywać przykładowo :
B = (B∩A') ∪ (A ∩B) klamra (Aksjomat 3) ⇒ P(B) = P(B∩A') + P(A ∩B)
(B∩A') ∩ (A ∩B) =∅
2 kwi 21:00
zawodus: kyrtap to jest poprawnie matematycznie

(w pełni

)
2 kwi 21:01
kyrtap: nie przyczepią się zawodus na maturze?
2 kwi 21:03
zawodus: do tego? jak napiszesz 3 aksjomat, to ci z CKE mogą nie pamiętać co on oznacza

poza tym nikt nie może powiedzieć, że jest źle
2 kwi 21:06
kyrtap: oki
2 kwi 21:09
zawodus: aczkolwiek diagram Venna wystarczy (jeśli jest dobrze wykonany)
2 kwi 21:10
kyrtap: tylko u nas tego nauczycielka nie rozumie
2 kwi 21:10
zawodus: chce was nauczyć matematyki

jaka szkoła?
2 kwi 21:14
Marcin: Za diagram są jakieś punkty? Ja myślałem, że on jest tylko dla ucznia
2 kwi 21:17
kyrtap: tak u tej pani to terror ale może i lepiej dla nas
2 kwi 21:17
zawodus: czyli powinniście zdawać po 100 %
2 kwi 21:18
zawodus: nie ma punktów za diagram
2 kwi 21:19
kyrtap: w teorii tak w praktyce tak nie będzie
2 kwi 21:19
kyrtap: za duża presja jak dla mnie
2 kwi 21:25
Marcin: 100% to przesada
2 kwi 21:28
Marcin: Najgorsze jest to, że czasem ktoś naprawdę ogarnia, a przez presje mu nie idzie.
2 kwi 21:28
zawodus: No mnie do dzisiaj mój wynik dręczy.. Bo jak ktoś pyta to szkoda mówić żeby nie było że się
człowiek nie chwali
2 kwi 21:31
bezendu:
30%+ wystarczy
2 kwi 21:32
zawodus: Na pewno

to po co się uczysz?
2 kwi 21:33
bezendu: żeby mieć 30+
2 kwi 21:34
Piotr 10: a
zawodus ile miałeś procent?

stówka ?
2 kwi 21:34
bezendu:
Się pytasz, mówił, że miał 100%
2 kwi 21:35
zawodus: Niestety
2 kwi 21:35
Piotr 10: To pięknie
2 kwi 21:36
zawodus: A potem wszyscy chcą cię wykorzystać na studiach

nie warto
2 kwi 21:36
kyrtap: jak ludek
2 kwi 21:37
kyrtap: jaki*
2 kwi 21:37
zawodus: Kto? Gdzie?
2 kwi 21:38
kyrtap: o Tobie mówię
2 kwi 21:38
bezendu:
Zawodu to oddaj mi jedno 0 i mi wystarczy
2 kwi 21:38
kyrtap: lepiej w tym roku trzymaj za nas kciuki mocno bo będzie ostra jazda
2 kwi 21:39
zawodus: A gdzie to zero chcesz sobie dopisać?

Ten rok będzie łatwy

Ale będę trzymał kciuki za osoby które przygotowuje do matury

Na was mi chyba kciuków starczy
2 kwi 21:44
kyrtap: zawodus oby modlę się co dzień aby taki był i że tak się wyrażę napieprzam ciągle matmę
2 kwi 21:46
Marcin: Zawodus to odwaliłeś z tym 100%, ja bym nawet tak nie chciał
2 kwi 21:52
zawodus: Nie przemęczaj się
2 kwi 21:53
kyrtap: Marcin no nie ? Jak ludzie będą patrzeć ?
2 kwi 21:53
zawodus: Teraz to już wiem, że 100 procent to mi? Najlepszy wynik
2 kwi 21:54
bezendu:
Jak dopisze Twoje zero to będzie 100%
2 kwi 21:54
Marcin: Ta weź.. wstyd się przyznać normalnie
2 kwi 21:54
zawodus: Omijają cię szerokim łukiem jakbyś nie był człowiekiem
2 kwi 21:54
Marcin: Dlatego nie napisze na 100%. To jedyny powód. Nie żebym tam nie ogarniał, czy coś
2 kwi 21:55
kyrtap: hahaaha
2 kwi 21:55
Marcin: bezendu ale z Ciebie pesymista
2 kwi 21:56