aa
Hugo: wyznacz wszystkie rozw w przedziale <0; 2π>
2sin
2 x cosx=sinx
2sin
2 xcosx= sinx / :sinx
sin2x = 1
2x =1
czy to mam dobrze

trzeba jakies stwierdzenia
2 kwi 20:01
J: Nie możesz podzielić przez sinx , bo przyjmuje w tym przedziale wartośc 0
2 kwi 20:04
Hugo: wiec co proponujesz ; /
2 kwi 20:05
J: ⇔ 2sin2xcosx − sinx = 0 ⇔ sinx(2sinxcosx − 1) = 0 ⇔ sinx(sin2x −1) = 0
2 kwi 20:11
Hugo: :(
2 kwi 20:12
Hugo: ogarniam
2 kwi 20:12
J: W czym problem ?
2 kwi 20:13
Marcin:
sinx=0
sin2x−1=0
2 kwi 20:14
Hugo: dz

to bedzie:
x = { 0; π/6 ; 5/6π; π : 2π }
2 kwi 20:18
Hugo: czasem rowarzyszu J piszemy w tym samym czasie i post z pytajnikiem nie zamierzony
2 kwi 20:19
Hugo: mam jeszcze taki pod pkt D:
4tgxcos
2 x=1
4sinxcosx=1
sin2x=1/2
x=1/4
| | π | |
czy to sie da jakos przedstawic w formie |
| ... ? |
| | ? | |
jestem w liceum ale jak na studiach sa jakies sposoby to chetnie sie wdroze
2 kwi 20:23
Hugo: :(?
2 kwi 20:38
Mila:
Masz błąd.
4sinx*cosx=1
2*(2sinx*cosx)=1
| | π | | 5π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 12 | | 12 | |
2 kwi 21:40
Hugo: Milo ty rowniez.zaliczylas mikro bladzik ; przedzial <0;2pi> xd .. dziekuje za objasnienie;
niby takie banalne a czlowiek nie wpadnie

... Milo! co do ost naszego spotkania to
rozwiazalem tamto, wiem ze czekalas ja liczylem i wstawilem pozniej i chyba dobrze; nie chce
bys myslala ze cie olalem; moją najwspanialsza promotorkę Milę


!
2 kwi 21:50
Mila:
A po co tak napisałam? Właśnie masz dokończyc, to zadanie. ( chodziło mi o sprostowanie
Rozwiązania nie są jeszcze wyznaczone. Czekam.
2 kwi 22:00
Hugo: heh.. wybacz. wiec : ))
x = { π/12 ; 5/12π ; 13/12π ; 17/12π }
2 kwi 22:12
Mila:
No i pięknie.

Czasem jest równanie :
na początku x∊<0,2π>
W takim
| | 1 | |
sinx= |
| nie trzeba dodawać +2kπ, wiadomo są dwa rozw. które podajemy i koniec. |
| | 2 | |
a w takim
| | π | | 5π | |
4x= |
| +2kπ lub 4x= |
| +2kπ i będzie sporo rozwiazań. |
| | 6 | | 6 | |
2 kwi 22:19
Hugo: mam takie kolejne i kazdy mi przyklad wyszedl poza f)
Rozwiaz rownanie:
√3cos2x + 9cosx+ 4√3=0
√3cos2 x − √3sin2 x +9cosx+ 4√3
z jedynki tryg
(3+√3)cos2 x+9cosx+3√3=0
cosx:=t
(3+√3)t2+9t+3√3=0
i mam pytanie; czy do tego momentu mam dobrze? bo delta jest bardzo dziwna
2 kwi 22:19
Hugo: 
twe pochlebstwa napierają mnie dumą! z faktu ze jednak chyba cos umiem i napisze jakos te
mature.
2 kwi 22:23
ZKS:
cos(2x) = 2cos2(x) − 1
2 kwi 22:27
Hugo: jak to zlozyles do takiej formy o.o?
2 kwi 22:37
Marcin: Tablice matematyczne, strona 15
2 kwi 22:38
Hugo: nie posiadam chodz kazali mi kupic
A ktos byl by tak dobry i podlinkowal

?
2 kwi 22:40
2 kwi 22:41
Mila:
w linijce po słowach z jedynki ma być: 2
√3 cos
2x+9cosx+3
√3=0
Ja zrobiłabym tak:
√3cos(2x) + 9cosx+ 4√3=0 /*
√3
3cos(2x)+9
√3cosx+12=0 /:3
cos(2x)+3
√3 cosx+4=0
2cos
2x+3
√3cosx+3=0, cosx=t,t∊<−1,1>
2t
2+3
√3t+3=0
Δ=27−24=3
dokończ
2 kwi 22:43
Marcin: Lub jak proponował ZKS

2
√3cos
2x+9cosx+3
√3=0
cosx=t t∊<−1;1>
2
√3t
2+9t+3
√3
√Δ=3
x
1=−
√3 odpada.
2 kwi 22:48
Hugo: x = 7/6π +2kπ v x = 5/6π+2kπ
mam nadzieje ze dobrze ;x narsowalem sobie cosinusoide
2 kwi 23:03
Marcin: Wysłałem Ci tablice, tam masz cosinusoide
2 kwi 23:04
Mila:
Hugo , ostatni typ równania elementarnego dla cosinusa rozwiązujesz tak:
| | √3 | | π | | −π | |
cosx= |
| ⇔x= |
| lub x= |
| i teraz stosujesz przesunięcie o π. |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | √3 | | π | | −π | |
cosx=− |
| ⇔x= |
| +π+2kπ lub x= |
| +π+2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
2 kwi 23:10
Hugo: | | √3 | |
 ogarnalem! ale tu mamy: cosx= − |
| czyli cos30 czyli π/6 i na wykresie widac |
| | 2 | |
| | √3 | |
symetrycznie co π/6 wokol π argumenty pasujace do wartosci − |
| +2kπ okresu bo one sie |
| | 2 | |
nie pokrywaja przEz okres, stad 2 rozw
2 kwi 23:12
Marcin:

Ja sobie zawsze rysuuje
2 kwi 23:15
Hugo: Ok Milo i Marcinie

no zawsze trzeba sb narysowac i tam widac, jednak wynik mialem dobry co
cieaszy.
Poprosil bym Mile o jedno zadanko bo nawet mam ochote gdyz Prawdziwy mistrz jest wiecznym
uczniem ale rowniez wiemy ze cytujac: "Slodki sen dla pracujacego" ... uciekam spac; mam
nadzieje ze i jutro sie spotakmy

Dziekuje Wam
2 kwi 23:18
Mila:
Wszystkie rozwiązania równania :
2cos2x=cosx , x∊<0,2π>
2 kwi 23:21
Marcin:
2cos
2x−cosx=0
cosx(2cosx−1)=0
2cosx=1
| | 1 | |
cosx= |
| cosx=0  |
| | 2 | |
Hugo poszedł spać Milo
2 kwi 23:25
Mila:
Dobranoc.
2 kwi 23:27