ciąg
Damian: Dany jest ciąg (an), w którym wyraz an jest sumą kolejnych liczb naturalnych od n do 2n.
Oblicz najmniejszy wyraz ciągu, który jest większy od 2014.
an = n + (n+1) +(n+2) + ... +2n − ciąg arytmetyczny o a1 = n i an = 2n , n= n+1
an = n + (n + 1−1) * 1 = 2n
2n> 2014 ?
2 kwi 20:00
Tadeusz:
... a skąd to "n=n+1"

−
2 kwi 20:02
Damian: | | an − a1 | | 2n − n | |
wyprowadziłem sobie taki wzór do n , n= |
| + 1 = |
| + 1 = n+1 |
| | r | | 1 | |
2 kwi 20:06
Tadeusz:
a
1=n a
n=2n r=1 k=

2n=n+(k−1)*1 ⇒ n+1=k
2 kwi 20:09
Damian: i co dalej ?
2 kwi 20:14