Rozwiąż równania z niewiadomą x
Mati: Rozwiąż równania z niewiadomą x:
c) 2+4+6+...+2(x+1)=650
W odpowiedzi jest 24 a mi wyszło 25
a1=2
r=2
Sn=2(x+1)
podstawiam do wzoru 650=(4+2n−2)*n/2
650= 2n+n2−n
−n2+n+650=0
Δ=2601 √Δ= 51
n1=26
n2=−25 nie należy do N+
an=a1+(n−1)*r
2(x+1)=2+25*2
2x=50
x=25
:( proszę o pomoc...
2 kwi 19:59
Mati:
2 kwi 20:07
Mati: Ok znalazłem błąd... Minusika nie przestawiłem na drugą stronę
2 kwi 20:10
Tadeusz:
a1=2 r=2 an=2x+2
to ile jest tych wyrazów (k=?)
2x+2=2+(k−1)*2 ⇒ 2x+2=2k ⇒ k=x+1