Wielomiany
Mati: Wielomian W(x)= −x3 +5x2 +ax+b jest równy wielomianowi P(x)= (x−1)2 (c−x), gdzie c≠1.
a) oblicz a,b i c
b) Dla wyznaczonej wartości c rozłóż na czynniki wielomian F(x)=P(x+2) − 4(1−x)
Zrobiłem podpunkt a i c=3. Jak zrobić b?
2 kwi 19:22
Tadeusz:
skoro c=3
to: P=−(x−1)2(x−3)
F(x)=−(x+2−1)2(x+2−3)+4(x−1)
F(x)=−(x+1)2(x−1)+4(x−1)
F(x)=(x−1)(4−x2−2x−1)
F(x)=−(x−1)(x2+2x−3)
F(x)=−(x−1)2(x+3)
2 kwi 19:36
Mati: skąd to się bierze?
2 kwi 19:44
Tadeusz:
.... a czego nie rozumiesz?−
2 kwi 19:52
Mati: z tym P ogarniam bo wyłączyłeś minus, ale później jak to podstawiłeś?
2 kwi 19:56
Tadeusz:
F(x)=P(x+2)−....
czyli we wzorze P(x) w miejsce x podstawiasz x+2 ... to proste −

... i baw się dalej −
2 kwi 19:59
Mati: aha, dzięki
2 kwi 19:59
Tadeusz:
−
2 kwi 20:00