funkcje trygonometryczne
Gabi, błagam o pomoc : jak to rozwiązać?
oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α jeśli:
tg(90 − α) = 2
2 kwi 19:11
Gabi, błagam o pomoc : pomoże ktoś? to pilne...
2 kwi 19:18
Tadeusz:

np tak:
tg(90
o−α)=ctgα
a skoro ctgα=2 ... to najłatwiej z trójkąta
Policz przeciwprostokątną i wyznaczaj sinα i cosα
2 kwi 19:18
Gabi, błagam o pomoc : dzieki wielkie
2 kwi 19:19
muflon: skorzystaj z wzoru redukcyjnego, tgx=sinx/cosx, tgx=1/ctgx , i jedynki trygonometrycznej
2 kwi 19:20
dero2005:
tg(90−α) = ctgα = 2
| cosα | |
| = 2 ⇒ cosα = 2*sinα |
| sinα | |
cos
2α + sin
2α = 1
(2*sinα)
2 + sin
2α = 1
5sin
2α = 1
cosα =
√1 − sin2α =
2 kwi 19:27