szukam całego rozwiązania, dziękii
Magda: podaj wzór proporcionalności odwrotnej y=a/x jeśli do wykresu należą pkt (−3/2) i 1/5
2 kwi 18:18
Tadeusz:
... nie potrafisz podstawić?
Skoro punkt należy do wykresu ... to jego współrzędne spełniają równanie ...
2 kwi 18:21
Magda: do jakiego wykresu mam podstawić? obliczyć dwa razy a?
2 kwi 18:24
J: Rób dokładnie to, co napisał "Tadeusz" ..., Twój punkt ma współrzędne x = −3/2 y = 1/5
2 kwi 18:30
Magda: a nie że x=−3 y=2? i tak samo z drugim?
2 kwi 18:34
J: To wkońcu napisz porządnie czy masz jeden punkt, czy dwa i jakie mają współrzędne .
2 kwi 18:36
Magda: to jest (−3 kreska ułamkowa pod dołem 2) i (1 kreska ułamkowa5
2 kwi 18:36
Tadeusz:
| | −3 | | 1 | | −3 | | 1 | |
punkt B=( |
| ; |
| ) xB= |
| yB= |
| |
| | 2 | | 5 | | 2 | | 5 | |
2 kwi 18:39
J: | | −3 | | 1 | |
Czy to jest: ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 5 | |
2 kwi 18:40
Magda: i wyniki z xb yb podstawiam do wzoru ogólnego tego podanego tak?
2 kwi 18:41
Tadeusz:
| | a | |
... podstaw i wylicz a −  y B= |
| a=  |
| | xB | |
2 kwi 18:41
J: Tak... i obliczasz "a"
2 kwi 18:42
Magda: ok dziękuje
2 kwi 19:36