Dany jest wielomian (m+2)x^2-6mx+4m-1
???: dany jest wielomian w(x)= (m+2)x2−6mx+4m−1 wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których
ten wielomian ma dokładnie dwa pierwiastki,których suma odwrotności kwadratów jest większa od
2.
Jedno z założen to Δ>0
więc Δ= 20m2− 16m −8
no i własnie
20m2− 16m −8>0
problem w tym ze Δ' jest ujemna. Więc m∊R, tylko że w odpowiedziach przedział po tych dwóch
założeniach ( z uwzględnieniem m+2≠0) wynosi m∊ (−∞;23)∪(1;∞). coś źle robie czy błąd w
zadaniu?
2 kwi 18:11
???: 20m2 −16m +8>0. tam ma byc
2 kwi 18:12
J: A co z drugim warunkiem ?
2 kwi 18:13
???: Drugi warunek z kwadratami wiem jak rozwiązać. Przedział który podałem, to przedział po
uwzględnieniu Δ>0 i m+2≠0 dopiero. nie ostateczny. ja się pytam. Skąd?!
2 kwi 18:15
J: Chyba źle policzyłeś Δ
2 kwi 18:18
???: sprawdzałem 3 razy.
2 kwi 18:19
???: no i o raz za mało.. dzięki.. sorry za bezsensowny temat
2 kwi 18:20
J: Δ = 20m2 − 28 m + 8
2 kwi 18:21
???: teraz już wiem. dzięki za czas.
2 kwi 18:22