deltoid
bezendu:

Punkty E i F są środkami boków AB i AD deltoidu ABCD . Pole trójkąta AEF jest równe 3.
Oblicz pole deltoidu ABCD .
Ile jest pole ABCD skala podobieństwa to ?
2 kwi 18:10
Mila:
| | 1 | |
ΔAEF∼ΔABD w skali k= |
| , zatem |
| | 2 | |
P
ABD=..?
2 kwi 18:18
Mila:
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.⇔
figurę zwiększysz dwa razy, to pole zwiększy się 4 razy,
figurę zwiększysz 3 razy, to pole zwiększy się 9 razy.
Stosunek obwodów figur podobnych jest równy skali podobieństwa
PΔABD=22*3=12
2 kwi 18:42
bezendu: dziękuję cały czas o tym zapominam !
2 kwi 18:47