funkcje wymierne
Kaczucha: Suma cyfr liczby trzycyfrowej jest równa 8. Cyfra dziesiątek jest o 1 większa od cyfry jedności
i o 3 mniejsza od cyfry setek. Wyznacz tę liczbę trzycyfrową.
Wiem, że to będzie 125.

Ale nie wiem jak jakieś obliczenia utworzyć do tego, psorka mi nie
zaliczy jak powiem, że tak o sobie w pamięci obl.
1 lis 14:20
Eta:
Witam

Po co piszesz tyle postów z tym samym zadaniem? ( "zaśmiecasz" forum)
to banalne

x −−− cyfra dziesiatek
x −1 −−−cyfra setek
x +3 −−−cyfra jedności
x + x −1 + x +3 = 8 => 3x = 6 =>
x = 2
dokończ .......
odp: liczbą tą jest : 125
1 lis 14:37
Kaczucha: Sorra, ale nie wiem czemu tak się 'zaśmieciło', nigdy tak nie było.

2+1+5=8 Tylko tak to umiem dokończyć. Za każdego x wstawiłam 2 i już.
Może być?
1 lis 14:50
Eta: ok
1 lis 14:53
Kaczucha: Dzięks.
1 lis 14:55