rownanie liniowe z parametrem k
wojtek: cześć, zadanie konkursowe z etapu rejonowego, rocznik 2004
wyznacz liczbe pierwiastkow rzeczywistych rownania x*|x|=x+k w zależności od parametru k.
i teraz jak?
x*|x| − x =k
x*(|x|−1|)=k
i po kolei rozważyć 3 przypadki (jedno rozwiazanie, nieskonczenie wiele i brak) ? prosze o
wskazowke, bo zrobilem tak ale wtedy wychodza te 3 rozwiazania ale rowniez w zależności od x
2 kwi 17:45
muflon: Spróbuj graficznie
2 kwi 17:46
muflon: xIxI−x=k
rozważ 2 przypadki
2 kwi 17:55
muflon: btw jaki to konkurs gimnazjalny?
2 kwi 17:57
wojtek: nie, to jest klasy drugie liceum i trzecie technikum
2 kwi 18:40
wojtek: dziekuje zaraz sprobuje
2 kwi 18:41
Mila:

Metoda graficzna.
f(x)=x*|x|−x
1) |x|=x dla x≥0 wtedy funkcja ma postać:
f(x)=x
2−x
| | 1 | | 1 | |
x w= |
| , yw=− |
| −współrzędne wierzchołka paraboli |
| | 2 | | 4 | |
x=0 lub x=1 miejsca zerowe
szkicujemy, parabola skierowana do góry.
2) |x|=−x dla x<0 wtedy funkcja ma postać:
f(x)=−x
2−x
Szkicujemy. ( ważne wsp. wierzchołków)
2) f(x)=k równanie ma :
| | 1 | |
Dla k<− |
| jedno rozwiązanie ( jeden punkt przecięcia wykresu przez prosta y=k i |
| | 4 | |
| | −1 | |
Dla k= |
| 2 rozwiązania |
| | 4 | |
| | −1 | | 1 | |
dla k∊( |
| , |
| ) 3 rozwiązania |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
Dla k> |
| jedno rozwiązanie |
| | 4 | |
2 kwi 20:11
Mila:
Wojtek to nie jest równanie liniowe.
2 kwi 20:19
wojtek: ok dziekuje bardzo

zrobiłem i mam podobne wyniki, już wiem co nie tak
2 kwi 20:46
Mila:
2 kwi 21:15