wiem, że najpierw trzeba rozłożyć na cos6xcosx-sin6xsinx itd., nie wiem co dalej
abcd: cos(7x)/cos(5x)=cos(3x)/cos(x)
2 kwi 17:37
Godzio: | cos(7x) | | cos(3x) | |
| = |
| |
| cos(5x) | | cosx | |
cosxcos(7x) = cos(5x)cos(3x)
Korzystamy ze wzoru na iloczyn cosinusów:
| 1 | | 1 | |
| [ cos(6x) + cos(8x) ] = |
| [ cos(2x) + cos(8x) ] |
| 2 | | 2 | |
Po uproszczeniu zostaje nam:
cos(6x) = cos(2x), a to już potrafimy rozwiązać:
6x = 2x + 2kπ lub 6x = −2x + 2kπ
| | 1 | | 1 | |
x = |
| kπ lub x = |
| kπ gdzie k ∊ C |
| | 2 | | 4 | |
2 kwi 17:47
abcd: O tym nie pomyślałem

dziękuję
2 kwi 17:50