f.kwadratowa
Anime: Naszkicuj wykres y=2(x+1)2−3.Wyznacz monotoniczność,wierzchołek i zbiór wartości
Pomoże ktoś?
2 kwi 17:37
J: Przejdż do postaci ogólnej,potem Δ , miejsca zerowe, wierzchołek...
2 kwi 17:41
J: Albo ... skorzystaj ze wzorów Vite'a
2 kwi 17:47
Mila:

1) Z postaci kanonicznej odczytujesz wsp. wierzchołka
x
w=−1
y
w=−3 stąd ⇒
Zw=<−3,
∞)
2) miejsca zerowe mozna z postaci kanonicznej obliczyć: ( do zadania nie jest to konieczne ,
możesz obliczyć np. f(0) i f(−2) , zaznaczasz też punkt (x
w,y
w) i szkicujesz)
2(x+1)
2−3=0⇔
2(x+1)
2=3
| √3 | | √3 | |
x+1= |
| lub x+1=− |
| ⇔ |
| √2 | | √2 | |
3) f(x) malejąca dla x∊(−
∞,−1>
f(x) rosnąca dla x∊<−1,
∞)
2 kwi 17:59