Wie ktoś może czy na maturze próbnej z matmy są podane wzory?
viola: Wie ktoś może czy na maturze próbnej z matmy są podane wzory?
1 lis 14:20
M: podobno mamy dostac tablice matematyczne z jakimiś wzorami ... tak bynajmniej u mnie w szkole
mówili ... a te wzory mamy dostac jutro
1 lis 18:25
viola: aha no to jak tak to fajnie
1 lis 18:27
melka: tak, beda jakies, co mnie MOZE uratuje

czy ktos tak samo jak ja nie umie majcy?
1 lis 18:34
melka: a na 'normalnej' tez? ;>
1 lis 18:34
melka: mowili tez, ze trzeba miec cyrkiel (u mnie pojecie 'cyrkiel' to opakowanie − to koleczko po
tasmie klejacej, wiec musze zakupic, wypada

), prosty kalkulator (szkoda, ze komorek nie
wolno

) i czarny dlugopis (powinnam gdzies miec... jednakowoz nie jestem pewna jego
posiadania

)
1 lis 18:37
melka: aha i dolaczam sie do pytania − czy tam beda WSZYSTKIE wzory, ktore beda potrzebne do
rozwiazywania zadan? czy jakies trzeba umiec? ;>
1 lis 18:39
Eta:
Do tego kompletu jeszcze .....
linijkę ( wiesz jak wygląda? )

Przyda się, jak ręce będą się trzęsły i zamiast np: osi OX
narysujesz .....coś na "kształt sinusoidy"

Powodzenia
1 lis 18:43
melka: fakt! dobrze, ze mi przypomnialas

jesli cos bede umiala narysowac, to fakt − przyda sie

i
tak − wiem, jak wyglada, taka duuuza, drewniana... a nie, nie! to ta 'szkolna', taka
'normalna' tez zakupie! ^^
nie dziekuje

ale szczerze? czarno to wisze
1 lis 18:48
melka: fakt! dobrze, ze mi przypomnialas

jesli cos bede umiala narysowac, to fakt − przyda sie

i
tak − wiem, jak wyglada, taka duuuza, drewniana... a nie, nie! to ta 'szkolna', taka
'normalna' tez zakupie! ^^
nie dziekuje

ale szczerze? czarno to widze
1 lis 18:48
melka: a powracajac do pytania − wzory na np pola, obwody figur najprostszych (trojkat itp) trzeba
umiec? (wiem, ze trzeba i sie poiwnno, ale jak wypadnie z glowy, to beda podane?)
1 lis 18:49
1 lis 19:13
viola: melka nie panikuj to tylko próbna

tą prawdziwą na pewno zdasz bo więcej się do niej
przyłożysz, ja próbną się nie przejmuję..
1 lis 19:20
melka: dzieki, moze nie panikuje, ale po prostu wiem, ze jestem noga i juz

czy sie przyloze? a po c... iul mi majca! zalezy mi tylko i wylacznie na angielskim
1 lis 19:22
manolina: Słyszałam, że się dostanie zeszyt wzorów, taki czerwony.
1 lis 19:23
tim: Zależy na próbnym od szkoły.
A po ... matematykowi human? To samo pytanie
1 lis 19:26
Mr Cien: Pierwszy raz jest zawsze na rozpoznanie. Zdasz na pewno, bo zdobyć 30% może nawet stuprocentowy
humanista. Trochę szczęścia, trochę strzelania, no i może 10% wiedzy. To wszystko, by jakoś
napisac na to minimum. Jeżeli interesuje kogoś wyższy wynik z matury, to mam na to ciekawe
sposoby. Dzięki nim np. zdałem na 100% z ustnego polskiego, 85% z pisemnego polskiego, 76% z
geografii itd. Jeśli chcecie, to mogę Wam szczegółowo przedstawić super plan działania, dzięki
któremu osiągniecie podobne wyniki z matmy, czy też innych przedmiotów.
1 lis 19:28
melka: ja chce!

tim − wiesz jezykiem trzeba tez sie umiec poslugiwac (chodzi mi o przedmiot

) i znac
literature wypada...
1 lis 19:59
Mr Cien: A, chciałem coś jeszcze dopisać! Mówi się często: "Po co mi właściwie matematyka?!"
Tylko, że analityczne myślenie jest naprawdę potrzebne! Przekonuję się o tym często na
zakupach, w sytuacjach związanych z bankiem... By umiejętnie kalkulować, trzeba ćwiczyć swoją
"mózgownicę". A jak ją ćwiczyć? Rozwiązując problemy matematyczne. Wiem, wiem! Egzamin to coś
innego.

Ale matma jako hobby nawet się sprawdza....
1 lis 20:05
ja: Na kazdej maturze z matematyki, podstawowej czy tez rozszerzonej dostaje sie karte wzorów
matematycznych. Mozecie sprawzic jak ona wygladana stronie CKE.
1 lis 20:06
Mr Cien: Dobrze, daj mi tylko 5 minut, bym sobie to wszystko poukładał w głowie, ok?
1 lis 20:08
Mr Cien: Plan działania należy sobie podzielić na miesiące (najlepiej również na tygodnie, by było jak
najwięcej konkretów). Interesuje nas listopad. We wtorek piszesz próbną matmę. Po południu
zastanów się, co poszło dobrze i co zwaliło Cię z nóg. Wszystkie istotne uwagi gdzieś zapisz.
Poczekaj na wyniki tego wtorkowego egzaminu. I tu się muszę zatrzymać z ważnym pytaniem: Kiedy
dostaniecie wyniki egzaminu?
1 lis 20:12
melka: nie mam pojecia kiedy, bo zewnetrzni sprawdzaja
1 lis 20:18
Mr Cien: Trudno. W takim razie już po wtorku musisz podzielić sobie materiał na 2 części (tak przy
okazji odnoszę wrażenie, że rozmawiamy w dwóch miejscach jednocześnie, prawda?). Te 2 części
brzmią: To, co wiem i z czym sobie nieźle radzę i To, co sprawia mi wielkie trudności.
W skład poszczególnych grup będą się znajdować zapewne jakies działy, np. do pierwszej algebra,
a do drugiej trygonometria (z której ja osobiście jestem nogą do sześcianu). To, z czego
jesteś dobra, w pierwszej fazie Cię nie interesuje. Zajmujesz się pierwszym tematem/ działem,
z którego jesteś słaba.Mówisz sobie "W ciągu tego tygodnia uczę się trygonometrii." I tak też
robisz. Pod koniec tygodnia zapisujesz na kartce, co zrobiłaś i obserwujesz efekty. Możesz
sama sobie wystawiać oceny, to Cię zmotywuje do działania!
1 lis 20:29
melka: tak, rozmawiamy w 2 tamatach

aha, no tak, musze pokonac swojego lenia, ja tez jestem noga z trygonometrii
1 lis 20:31
Mr Cien: No widzisz, witaj w klubie! Wiem, że nauka matmy bywa mozolna. Najbardziej mi się spodobały
prawdopodobieństwo i zdarzenia losowe oraz logika matematyczna (to nowy dział matmy, w liceum
uczyli mnie tego tyle, ile kot napłakał; a z trygonometrii jak na złość skutecznie gnębili).
Masz jeszcze jakieś pytania, melka?
1 lis 20:35
melka: dokladnie... ja to np czasami siedze nad jakims zadaniem i juz czytajac tresc nie wiem o co be

czasami ucze sie duzo na np spr, a i tak dostaje 2 lub 3... ale taki juz moj los

nie, nie mam narazie i dziekuje, jak sobie cos przypomne, to spytam

pozdrawiam!
1 lis 20:40
Mr Cien: To ja również Ciebie pozdrawiam i myślę, że się w najbliższym czasie spotkamy na tym forum.
Podobne doświadczenia miałem z fizyką. Ale o tym może kiedy indziej.
1 lis 20:46
melka:
1 lis 20:52