wielomian W(x)=x^3+ax^2-bx-2 jest podzielny przez wielomian G(x)=x^2+x+1.
aS :): Wielomian W(x)=x3+ax2−bx−2 jest podzielny przez wielomian Q(x)=x2+x+1. Oblicz parametr a,b
oraz pierwiastki wielomianu.
Z góry dziękuję za pomoc
2 kwi 17:29
aS :): up
2 kwi 17:57
Tadeusz:
(x2+x+1)(x−2)=x3+x2+x−2x2−2x−2=x3−x2−x−2 ... i wszystko jasne
2 kwi 18:32
Tadeusz:
... a może wolisz tak? −
x−2
(x
3+ax
2−bx−2):(x
2+x+1)
−x
3−x
2−x
(a−1)x
2−(b+1)x−2
2x
2 +2x+2
a−1=−2 ⇒ a=−1
b+1=2 ⇒ b= 1
2 kwi 18:53
Tadeusz:
... to które Ci bardziej pasuje
aS
2 kwi 19:21
aS :): hmm

tez dzielilem i doszedłem do takiej postaci
_______________
x
2(a−1)−x(b+1)−2
−x
2−x−1
_______________
i stanąłem

a tam nie wiem skad ci się wzięlo 2x
2+2x+2
2 kwi 19:26
ZKS:
Hmm może z tego 2 * (x2 + x + 1)? Wyraz wolny musi się wyzerować ponieważ przy nim nie ma
parametru.
2 kwi 19:29
aS :): Aha ok dzięki

wiem ocb
2 kwi 19:35
aS :): A jeszcze chcialem się spytac

Pierwiastkiem będzie tylko 2 ?
2 kwi 19:46
ZKS:
Sprawdź sam i wszystko stanie się jasne.
2 kwi 19:48
Tadeusz:
−
2 kwi 19:49