| 1 | 1 | |||
Uzasadnij, że jeżeli a jest liczbą rzeczywistą różną od zera i a=5+ | , to a2=27− | |||
| a | a2 |
| 1 | ||
a=5+ | /*a | |
| a |
| 5−√29 | ||
a1= | <0 | |
| 2 |
| 5+√29 | ||
a2= | ||
| 2 |
| 1 | ||
a2=27− | ||
| a2 |
| 5+√29 | 1 | ||||||||||||
( | )2=27− | ||||||||||||
| 2 |
|
| 2+10√29+29 | 1 | |||||||||||
=27− | ||||||||||||
| 4 |
|
| 54+10√29 | 4 | ||
=27− | |||
| 4 | 54+10√29 |
| 54+10√29 | 4(54−10√29) | ||
=27− | /*16 | ||
| 4 | 2916−2900 |
| 1 | ||
a=5+ | ||
| a |
| 1 | ||
a− | =5 /()2 | |
| a |
| 1 | ||
a2−2+ | =25 | |
| a2 |
| 1 | ||
a2=27− | ||
| a2 |