Pochodna - monotoniczność funkcji
Baśka: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x)=6x5+5x3+6.
Proszę o pomoc
2 kwi 15:57
J: Znasz pochodne funkcji ?
2 kwi 15:58
J: policz pierwsza pochodną i analizuj jej znak ...
2 kwi 15:59
Baśka: Obliczyłam pochodną
f'(x)=30x4+15x2
teraz f'(x)>0
czyli 30x4+15x2>0
15x2(2x2+1)>0 2x2+1>0 jest to sprzeczność
15x2>0/:15
x2>0
i właśnie nie wiem, jak z tego wyznaczyć monotonicznośc
2 kwi 16:07
WW: 30x4+15x2=f'(x)
x2=t
30t2+15t=0
2 kwi 18:01
J: A dlaczego 2x2 + 1 > 0 , to sprzeczność ?
2 kwi 18:05