ciągi
Loka: Zadanie z ciągów. Proszę o pomoc

Jest łatwe, ale gubię się w obliczeniach.
b
2=ac
(b+8)
2=a(c+64)
Jak najłatwiej taki układ rozwiązać?
2 kwi 15:29
muflon: 1.Wyznaczasz z 2. b
2.Podstawiasz do 1. Wyliczasz c lub a, podstawiasz do 3, wyznaczasz pierwszą niewiadomą i
podstawiając wyznaczasz resztę
2 kwi 15:37
Loka: Jak z a
2−2ac−32a+c
2−32c+256 wyznaczyć a
2 kwi 15:46
J: | | a+c | |
Spróbuj tak .. do trzeciego równania podstaw za b+8 = |
| , potem wylicz z pierwszego a |
| | 2 | |
lub c i podstaw znowu do trzeciego, otrzymasz równanie z jedna niewiadomą ( a lub c)
2 kwi 15:51
Loka: Nie wiem co, ale wg sposobu
J wychodzi mi: 32c−64a−256=0
2 kwi 15:57
Loka:
2 kwi 16:00
Loka: up
2 kwi 16:12
Loka: up
2 kwi 16:21
Loka: Proszę o pomoc
2 kwi 16:34
Loka: up
2 kwi 17:05
Lorak: Loka, pokaż jak liczysz, możesz też wrzucić treść w google, pełno jest rozwiązań tego
zadania i podobnych.
2 kwi 17:14
Loka: a
2+2ac+c
2=4ac+256
a
2−2ac+c
2−256=0
2 kwi 17:35
Loka: up
2 kwi 17:49
Loka: up Proszę
2 kwi 18:17
Hajtowy: Wyznacz coś z jakieś układu i podstaw do drugiego.
Takie to trudne?
2 kwi 18:22
Hajtowy: b
2=ac
| | a+c−16 | |
2b+16=a+c ⇒ 2b = a + c − 16 ⇒ b= |
| |
| | 2 | |
(b+8)
2 = a(c+64) ⇒ ac + 64a ⇒ ac = (b+8)
2 − 64a
2 kwi 18:26
Loka: Niestety w tym zadaniu tak.
2 kwi 18:31