Rozwiąż równanie
DJ: Rozwiązaniem równania √2(x−2) = 3x jest liczba
A) √2−3 B) 4+6+√2/11 C) 2√2/3−√2 D) − 4+6√2/7
Proszę o wytłumaczenie.
2 kwi 14:47
J: A próbowałeś rozwiazać to równanie ?
2 kwi 14:49
DJ: Cały czas próbuję i nic
2 kwi 14:51
J: Pokaż obliczenia ...
2 kwi 14:56
pigor: ..., np. tak :
√2(x−2)= 3x ⇔
√2x−2
√2= 3x ⇔ −2
√2= 3x−
√2x ⇔
⇔ −2
√2= (3−
√2) x /*(3+
√2) ⇔ −2
√2(3+
√2)= (9−2)x i już "widzę"
odp.
D), ale dalej ⇔ −6
√2−4= 7x i coś nie tak ze znakiem, ale

. ...:0
2 kwi 15:01
DJ: Wymnożyłem √2 razy nawias, ale to raczej nie jest dobrze

(√2x−2√2) = 3x
Teraz próbuję podstawiać...
2 kwi 15:01
Janek191:
√2( x − 2) = 3x
√2 x − 2
√2 = 3x
√2 x − 3x =2
√2
(
√2 − 3) x = 2
√2
dokończ
Wszystkie podane odpowiedzi są błędne !
2 kwi 15:07
J: | | − 4 − 6√2 | |
Odp D.... ale, |
| |
| | 7 | |
2 kwi 15:08
DJ: @Janek191 to jest odpowiedź "D" tylko nie umaiłem tego inaczej zapisać. Wielkie dzięki!
2 kwi 15:08
J: | | − 4 − 6√2 | |
To to samo co : |
| . |
| | 7 | |
2 kwi 15:11