zadanko
zawodus: Zadania dla Piotr10
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku równym 5. Krawędzie boczne mają długość
4,5,6. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2 kwi 14:18
Piotr 10: Ok, później wezme sie za to
2 kwi 14:21
pigor: ..., V
o=
528√5439 , czy taka może jest "piekielna" odpowiedź

.
2 kwi 15:43
muflon: można uprościć do 35√3/4
2 kwi 16:18
muflon: pigor, jak wyznaczyłeś wysokość?
2 kwi 16:20
Piotr 10: zawodus nie mam pomysłu, myśałem ze znajde w ostroslupie trojkaty przystajace a tu nic
2 kwi 17:34
Mila:
Piotrze, postaw ten ostrosłup na Δ 4,5,6 wtedy wszystkie krawędzie boczne będą miały
długość 5.⇔
Spodek wysokości ostrosłupa będzie leżał w środku okręgu opisanego na podstawie .
Oblicz R , potem z Pitagorasa Ho.
2 kwi 18:14
muflon: Mila−−−> geniusz
2 kwi 18:21
muflon: wychodzi 10
√39
2 kwi 18:39
Mila:
Wynik Pigora jest prawidłowy.
5439=49*111
√5439=7√111
2 kwi 18:45
Piotr 10: Mila na to bym nie wpadł, ale sprytne dzięki !
2 kwi 20:02
zawodus: Na rachunkach mnie nie zależało tylko na pomyśle

Myślałem, że powiem brawo
Piotr a muszę pogratulować
Mili
2 kwi 20:34