1. Do pewnego banku wpłacono 12000 zł na 3 lata. Jak duże odsetki wypłaci bank po tym okresie,
jeżeli stopa procentowa w pierwszym roku wynosiła 18 %, natomiast w latach następnych została
zmniejszona do 15%?
2. Pewien pan otrzymał spadek w wysokości 20000 zł i zdeponował w banku na 12 lat. Stopa
procentowa była zmienna i wynosiła w pierwszych 4 latach 18%, w następnych pięciu 15%, a przez
ostatnie 3 lata była na poziomie 10%?
| 12 | 24 | |||
18%* | + 15%* | = 16% | ||
| 36 | 36 |
| 4 | 5 | 3 | ||||
18%* | + 15%* | + 10%* | = 14,75 % | |||
| 12 | 12 | 12 |
na
bieżąco np tak :
1) (12 000* 1,181)* 1,152= 14 160* 1,3225=
= 18 726,60= 12000+ 6726,60 zł − szukane odsetki ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) ((20 000* 1,184)* 1,155)* 1,103= (38 775,56* 1,155)* 1,103=
= 77 991,50* 1,103= 103 806,69 zł= 20 000+ 83 806,69 zł odsetek. ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
o
moje kwoty są niestety nieco na niekorzyść w stosunku do
kolegi powyżej, no to ciekawe czy roma ma do nich odpowiedzi