zadanie z parametrem
muflon: Dla jakich m∊R
(x2+mx−36)/(x−4) ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty?
Wyszło mi m=−12, m= 12
W odpowiedziach jest: m=−13, m=−12, m=12
Na 99% jestem pewien, że to m= −13 to błąd w odpowiedzi, ale wolę się upewnić ;>
2 kwi 13:32
zawodus: wiesz jak się sprawdza odpowiedzi?
wstaw m=−13 do równania i zobacz co się dzieje
2 kwi 13:34
zawodus: okaże się, że twoje 99,9 % cię zawiodło
2 kwi 13:36
pigor: .., źle przepisałeś licznik

+36, a nie −36, jeśli już
a w odpowiedziach masz zapewne m≠ −13 .
2 kwi 13:40
muflon: podstawiałem, ale ta odpowiedź nie dawała mi spokoju, tak powinno być +36, a w odpowiedziach
jest dokładnie m∊{−13,−12,12}
2 kwi 13:45
PW: x2−12x+36 = (x−6)2
x2+12x+36 = (x+6)2
x2−13x+36 = (x−4)(x−9) (ta czwórka nie jest rozwiązaniem, bo nie należy do dziedziny).
We wszystkich trzech wypadkach równanie ma jedno rozwiązanie.
Albo źle przepisałeś równanie, albo błąd jest w książce (nie tyle w odpowiedzi, co w poleceniu
− powinno być +36).
2 kwi 13:46
zawodus: no i już wiesz?
2 kwi 13:53
pigor: ... licznik x
2+mx+36=0 , czyli zeruje sie w m= −13 dla x=4, ale
dziedziną tego wyrażenia jest R\{4}, dlatego to m=−13 trzeba wywalić i tyle
hmm..., jakiś podejrzany , a może ...

autor tego rozwiazania
2 kwi 13:56
zawodus: dlaczego twierdzisz, że m=−13 trzeba wywalić?
2 kwi 14:20
muflon: aaaa i tu jest haczyk

Dzięki wielkie
2 kwi 15:25
muflon: błędem było to ze zrobiłem skrót myślowy i napisałem x≠4 i stwierdziłem, że tylko licznik ma
wpłym na miejsca "zerowe". Im więcej popełnie błędów przed maturą, tym mniej na maturze
2 kwi 15:30
pigor: ..., nie wiem, czy ja już plotę bzdety, bo widzę to
− powtórzę − tak :
jest to wyrażenie wymierne i jego D=R\{4}, czyli postaci
| x2+mx+36 | |
| , a więc x=4 nie może być pierwiastkiem |
| x−4 | |
tego wyrażenia, co ma miejsce dla m= −13, bo
liczba 4 nie należy do D tego wyrażenia no i co

źle gadam
2 kwi 15:55
muflon: Ja teraz rozpisałbym tak:
x≠4
rozwiązuje
przypadek kiedy Δ licznika=0
x=4
jeśli wyrażenie da się przedstawić
(x−4)(x−a)/(x−4) to skraca mi się i zostaje (x−a)
więc podstawiam do x2+mx+36=0 x=4, zeby zobaczyć dla jakiego m, wyrażenie się uprości z
mianownikiem
wychodzi mi m=−13
2 kwi 16:45
PW:
| | x2−13x+36 | | (x−4)(x−9) | |
|
| = |
| = 0 |
| | x−4 | | x−4 | |
Liczba 4 nie należy do dziedziny, a więc rozwiązaniem równania
nie jest. Równanie ma jedno
rozwiązanie x=9.
2 kwi 20:08