Geometria przestrzenna
As: 1.Ostroslup ma 12 wszystkich krawędzi. Ile wynosi liczba jego wszystkich ścian
2.Długość krawędzi podstawy graniastoslupa prawidłowego trojkatnego jest równa 3 cm a jego pole
powierzchni bocznej wynosi 27 cm3. Oblicz objętość tego graniastoslupa
3.Oblicz Kosinus pomiędzy sąsiednimi ścianami czwaroscianu foremnego o boku długości a
4.Trojkat rownoramienny o ramionach długości b i kacie przy wierzchołku o mirze 2alfa obraca
sie dookoła prostej równoległej do podstawy i przechodzącej przez wierzchołek trojkata. Oblicz
objętość powstałej bryły
2 kwi 13:27
zawodus: 3. chyba 120 stopni

(strzelam)
jak jesteś As to z czym masz problem?
2 kwi 13:28
As: hmmm no z tym, że żaden ze mnie As z matmy
2 kwi 13:33
pigor: ...,
1) jeśli n − liczba boków (krawędzi) podstawy, to liczba wszystkich krawędzi
n+n= 2n= 12 ⇒ n=6 , zatem
s= n+1= 6+1=
7 −szukana liczba ścian . ..
2 kwi 13:34