dziedzina funkcji
Sajka: Moglibyście sprawdzić czy dobrze zrobiłam?
4x2−1≠0
4x2≠1 / :4
x2≠14
x≠√14
x≠√44
2 kwi 13:16
J: | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 ≠ |
| ⇔ x ≠ √1/4 i x ≠ − √1/4 ⇔ x ≠ |
| i x ≠ − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
2 kwi 13:25
Sajka: Dlaczego tak? Nie rozumiem, wiem skąd 12, ale dlaczego jest jeszcze −12?
2 kwi 13:30
zawodus: równanie kwadratowe
4x
2−1=0
świta coś?
delta i te sprawy?
równanie ma 2 rozwiązania...
ogólnie to równanie
x
2=a, a>0
ma
zawsze dwa rozwiązania. zapamiętać
2 kwi 13:33
J: Bo np. 22 = 4 ale również (−2)2 = 4
2 kwi 13:37
Sajka: ok, umiem obliczać deltę i to co po niej idzie. Ale nie wiem dalej skąd to u Ciebie się wzięło,
nawet obliczając z tego deltę i licząc dalej to nie wychodzi mi to. Delta wyszła mi 8. a
dalsze liczenie jeszcze bardziej komplikuje
2 kwi 13:40
Sajka: J. Tak wiem o tym, ale przy obliczeniu delty wychodzi tak:
a=4 b=0 c=−1
Δ= 0−4*4*(−1)
Δ=16
x1 = 82*4
x1=1
2 kwi 13:43
J: Nie zaracaj sobie głowy z delta w tak banalnym przypadku .. Zrozum, jesli x2 = a to x =√a
lub x = − √a
2 kwi 13:44
Sajka: Czyli taki mam sobie wzór zapisać i według tego lecieć z zadaniami dalej tak?
W każdym przypadku jeśli wyjdzie mi x2≠a?
2 kwi 13:45
J: | | 4 | | 1 | | −4 | | 1 | |
√Δ = 4 x1 = |
| = |
| , x2 = |
| = − |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
2 kwi 13:47
J: jak x2 ≠ a , to x ≠ √a i x ≠ − √a
2 kwi 13:48