Rozwiąż zadania
Paulina: (√3 + √12 − 2√27) * √3 =
√(√3−2)2=
2( x+2)2 − (√2*x−2)2 ≥ 0
2 kwi 12:55
J: A gdzie te równania ?
2 kwi 12:57
Paulina: jak gdzie rownania?
2 kwi 12:59
J: No nie widać tu równań, witać tylko dwa wyrażenia i jedną nierówność.
2 kwi 13:01
Paulina: tak miałam zapisane nic wiecej nie było do tego
2 kwi 13:03
J: Mniejsz z tym..., próbowałaś sama ?
2 kwi 13:07
Paulina: próbowałąm juz od wczoraj ale nic mi nie wychodziło, to jest zaliczenie jezeli dobrze tego nie
zrobie to nie bede miała juz drugiej szansy na poprawienie i nmie zalicze po prostu
2 kwi 13:09
J: Ale powiedz, w czy masz problem np. w pierwszym przykładzie ?
2 kwi 13:10
Janek191:
( √3 + √12 − 2√27)*√3 = √3*√3 + √12*√3 − 2√27*√3 =
3 + √12*3 − 2 √27*3 = 3 + √36 − 2 √81 = 3 + 6 − 2*9 = 9 − 18 = − 9
√( √3 − 2)2 = I √3 − 2 I = − ( √3 − 2) = 2 − √3
2 kwi 13:12
Paulina: to bedzie tak?
(√3 = 4√3 − 11√3) *√3 dobrze rozumiem?
2 kwi 13:15
J: Nie.. √12 = √3*4 = √3*√4 = 2√3 , 2√27 = 2*√3*9 = 2*√3*√9 = ?
2 kwi 13:20
Janek191:
2*( x + 2)
2 − (
√2 x − 2)
2 ≥ 0
2*[ x
2 + 2*x*2 + 2
2] − [ (
√2x)
2 − 2 *
√2x*2 + 2
2 ] ≥ 0
2*x
2 + 2*4x + 2*4 − [ 2 x
2 − 4
√2 x + 4] ≥ 0
8 x + 8 + 4
√2 x − 4 ≥ 0
( 8 + 4
√2) x≥ − 4 / : 4
( 2 +
√2) x ≥ − 1 / : ( 2 +
√2)
| | − 1*( 2 − √2) | | − 2 + √2 | | − 2 +√2 | |
x ≥ |
| = |
| = |
| |
| | ( 2 + √2)*( 2 − √2) | | 22 −√22 | | 2 | |
x ≥ − 1 +0,5
√2
============
2 kwi 13:28
Paulina: nie wiem
2 kwi 13:30
Janek191:
Korzystamy z wzoru: ( a + b)
2 = a
2 + 2a*b + b
2
i wzoru ( a − b)
2 = a
2 − 2a*b + b
2
2 kwi 13:32
Paulina: 2√81 ?
2 kwi 13:33
Janek191:
Co nie wiesz ?
2 kwi 13:33
Paulina: wzory skróconego mnozenia tak?
2 kwi 13:33
Janek191:
√81 = 9 , bo 92 = 9*9 = 81
2 kwi 13:34
Paulina: 2*√3*√9 to jest 2√81 ?
2 kwi 13:34
Janek191:
Nie !
Nie ma czegoś takiego !
2 kwi 13:36
Janek191:
Masz ten przykład dokładnie rozwiązany wyżej
2 kwi 13:38
J: Popatrz na post 13:20 i przykład : √12
2 kwi 13:38
Paulina: no dobra 2*
√3*9 = 3*9 to jest 27 czyli co 2*
√27 tak?
Ja wiem ze to jest rozwiazane ale chce zrozumiec jak
2 kwi 13:42
Paulina: nie wiem 2√9 czy jak bo 27 : 3 = 9 wiec moze tak co?
2 kwi 13:44
Janek191:
2√3*9 = 2*√3*√9 = 2*√3*3 = 2*3*√3 = 6√3
bo √9 = 3 32 = 9
2 kwi 13:50
Janek191:
W której klasie jesteś ?
2 kwi 13:52
Paulina: musze dobrze sobie to wbic do głowy

dzieki wielkie bede probowac to ogarnac
2 kwi 13:54