Ciągi arytmetyczne
Ania: Prosze o pomoc .:
Zad 1. Znajdź wzór ogólny ciągu arytmetycznego mając: a3=10 i a2+a6=28 .
Zad 2. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego (a4), w którym a3=12 i s8=156 .
2 kwi 12:12
zawodus: wzór na n−ty wyraz ciągu znasz?
2 kwi 12:17
pigor: ..., np. zad.1)
a n=a1+(n−1)r= ?
a
3=10 i a
6=28 ⇔ a
1+2r=10 i a
1+5r=28 /− stronami ⇔
⇔ 3r=18 i a
1=10−2r ⇔
r=6 i
a1=10−12=
−2 , zatem
a n= −2+(n−1)*6=−2+6n−6=
6n−8 ⇔
a n=2(3n−4) , n=1,2,3,...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a w zad2) masz s8= 156, czyli sumę S
8 , czy wyraz a
8
2 kwi 12:24
łucja :
13 gru 18:33
Jolanta:
a3=10. a2+a6=28
a3=a2+r. to a2=a3−r
a6=a3+3r. a3−r+a3+3r=28
10+10+2r=28
2r=8
r=4
a3=a1+2r
a1=a3−2r
a1=10−8=2
an=a1+(n−1)r
an=2+(n−1)*4
an=2+4n−4
an=4n−2
13 gru 21:52
Eta:
a3=10 i r=4
bez obliczania a1
an=a3+(n−3)*r
.....................
an= 4n−2
13 gru 21:58