odczytaj współrzędne środka i podaj długość promienia okręgu o równaniu
Bronson: odczytaj współrzędne środka i podaj długość promienia okręgu o równaniu:
x2+y2−4x+6y−12=0
2 kwi 11:38
pef: Masz równanie w postaci ogólnej. Należy przejść do równania okręgu w postaci kanonicznej.
Popatrz na to zadanie
1471
2 kwi 11:40
pigor: ..., np. sprowadzając dane równanie do postaci kanonicznej
przez uzupełnienie do kwadratów sumy (różnicy) tak:
x2+y2−4x+6y−12=0 /+12+4+9 ⇔ x
2−4x+4 +y
2+6y+9= 25 ⇔
⇔
(x−2)2+(y+3)2= 52 ⇒
S=(a,b)=(2,−3) i r=5 . ...
2 kwi 11:44