...
xyz: Czy moglby ktos sprawdzic, czy jest to dobrze rozwiazane? Wyznacz rownanie okregu stycznego do
osi Oy, ktorego srodkiem jest punkt S=(3,−5)
(x−3)2+(y+5)2= 32= 9 ?
2 kwi 11:28
bezendu:
A co to za bzdury ? to nie jest równanie okręgu
2 kwi 11:30
J: A dlaczego nie jest ?
2 kwi 11:35
xyz: Hmm, generalnie chodzi mi o promień, czy jest poprawnie wyznaczony. Zaznaczyłam punkt S na ukł.
współrzędnych, i odległość wyszła właśnie 3. Czy taki sposób jest o.k?
2 kwi 11:39
J: Tak, promień okręgu r = 3
2 kwi 11:41
bezendu:
(x−3)2+(y+5)2=9
r=3 to jest równanie okręgu a ta wersja u góry to nie wiem co to jest =32=9 tak nie zapisujemy
2 kwi 11:41
xyz: A czy w takim razie promieniem będzie zawsze współrzędna a? [S=(a,b) ] Hmm, może i idiotyczne
pytanie, ale byłabym wdzięczna za odpowiedź
2 kwi 11:44
J: Nie, tutaj tak się złożyło, bo okrąg jest styczny do osi OY.
2 kwi 11:45
xyz: O.k, dziękuję.
2 kwi 11:48