parametry i stosunki boków
kamilak122: 1. Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru p funkcja f(x)=(p²−p+2)x²−(p+1)x−1 przyjmuje tylko
wartości dodatnie.
2. Stosunek przyprostokątnych w trójkącie prostokątnym jest równy 15:8. Uzasadnij, ze stosunek
długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do promienia okręgu wpisanego w ten
trójkąt wynosi 17/6.
3. dla jakich wartości parametru , wartości funkcji f(x)=x²−(3m−2)x−m są zawsze większe od
funkcji g(x)=(1−m)x−2m+1/2?
2 kwi 11:08
J: Ad 1) . Pokazać,że a > 0 i Δ < 0 , dla każdego p.
2 kwi 11:21
Bogdan:

Zadanie 2.
a = 15k, b = 8k, c =
√a2 + b2 = 17k
| | 1 | | 1 | | R | |
r = |
| (a + b − c), R= |
| , |
| = ... |
| | 2 | | 2 | | r | |
Zadanie 3.
f(x) > g(x) ⇒ f(x) − g(x) > 0 ⇔ Δ < 0
2 kwi 11:34
pigor: ...,
zad 2) np. wiadomo, że w Δ prostokątnym
c= a−r+b−r ⇒ 2r=a+b−c i c=2R, stąd i warunków
zadania
(2R)
2= c
2= (15k)
2+(8k)
2= 225k
2+64k
2= 289k
2 ⇒
2R=c= 17k,
oraz
2r=a+b−c= 15k+8k−17k ⇒
2r=6k , zatem
2R2r =
Rr = 17k6k =
176 − szukany stosunek. c.n.uz.
2 kwi 11:37
J: Ad 1) Nieprawda ... funcja f(x) przyjmuje wartości ujemne dla p = 0. Sprawdź, czy dobrze
przepisałeś treść zadania.
2 kwi 11:39
Bogdan:
| | 1 | |
Uciekło c w drugim zadaniu, R = |
| c |
| | 2 | |
2 kwi 11:54
kamilak122: J:, faktycznie źle przepisałam. w f(x) na końcu powinno byc x+1, nie x−1
2 kwi 15:50
kamilak122: a w zadaniu 3 mam obliczyć f(x)>g(x)? bo próbowałam już, ale nie wychodzi tak jak powinno być.
nie rozumiem skąd się wzięło f(x)−g(x)>0
2 kwi 15:52
J: Bo jeśli: a > b ⇔ a − b > 0
2 kwi 15:53
kamilak122: nie potrafie wyliczyć tego pierwszego. ciągle coś jest nie tak
2 kwi 21:52