ile wynosi dwudziesty wyraz tego ciagu
gutek: Dany jest ciąg arytmetyczny −17 −13 −19 −5 ile wynosi dwudziesty wyraz tego ciagu
1 lis 14:14
gutek: helpppp z jakiego to wzoru wziasc
1 lis 14:32
Nikka: ale to nie wygląda na ciąg arytmetyczny...takie są kolejne początkowe wyrazy ciągu −17, −13,
−19, −5
1 lis 14:38
kaz: czy to jest poprawny zapis tego ciągu?
1 lis 14:38
Nikka: może −17, −13, −9, −5 − wtedy to ma sens
1 lis 14:38
gutek: tak to jest poprawny zapis tego ciągu −17,−13,−9,−5
1 lis 14:39
Nikka: jeśli jest tak jak napisałam to a1=−17, r=4
Ze wzoru na wyraz ogólny ciągu arytmetycznego (an=a1+(n−1)r):
a20=a1+19r
1 lis 14:41
Nikka: podstaw pod a
1 i r wartości liczbowe i już
1 lis 14:42
gutek: dziekuje bardzo
1 lis 14:48