matematykaszkolna.pl
graniastosłup zawodus: bezendu graniastosłup Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy równej 2√3 i wysokości równej 3. Graniastosłup ten przecięto płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Obliczu pole otrzymanego przekroju.
2 kwi 08:26
bezendu: Zawodus robiłem już to zadania w innym temacie. Wrócę ze szkoły to zrobię jeszcze raz emotka
2 kwi 09:32
zawodus: Ale ty to napisałeś jak by to był trójkąt, a tak nie jest. emotka
2 kwi 09:36
Piotr 10: bedzie to trapez rownoramienny dluzsza podstawa 23 wysokosc trapezu 23 krotsza podstawa 23 − 2 ?
2 kwi 12:54
zawodus: Przykro mi, ale poczekamy na bezendu nie chcę mu odbierać przyjemności samodzielnego rozwiązania Jak chcesz to mogę wrzucić zadanko dla ciebie
2 kwi 13:27
Piotr 10: Ja chcialem sie zapytac tylko czy mam dobrze, nie dziś. Polski czeka emotka
2 kwi 13:53
Piotr 10: Ale jak chcesz to wrzuć zadanko, tylko takie z poziomu maturalnego, poprosze, to w wolnej chwili postaram sie zrobic
2 kwi 13:54
zawodus: masz osobny temat Piotrek emotka
2 kwi 14:20
bezendu: rysunek Takie coś ?
2 kwi 15:24
zawodus: Bezendu rysunek do... Rysuj jeszcze raz emotka ten jeden wierzchołek na czym się trzyma?
2 kwi 20:36
bezendu: rysunek
2 kwi 20:38
zawodus: Podałem ci rano, że ro nie jest trójkąt. Może tak . Jaką figurą może być przekrój przechodzący przez krawędź podstawy?
2 kwi 20:49
bezendu: To nie wiem jak inaczej to mam narysować. Trójkąt albo trapez
2 kwi 20:51
zawodus: No dobrze, a od czego to zależy czy trójkąt czy trapez?
2 kwi 20:55
Saizou : trapez, tyko przez co będzie przechodził ten trapez ?
2 kwi 20:55
bezendu: Od kąta pod jakim pada przekrój do płaszczyzny podstawy ?
2 kwi 20:56
zawodus: dobrze, a kiedy jest przypadek graniczny? tzn, kiedy trójkąt przejdzie w trapez?
2 kwi 21:02
bezendu: 450
2 kwi 21:03
zawodus: zawsze?
2 kwi 21:04
zawodus: czy w naszym zadaniu?
2 kwi 21:04
bezendu: W zadaniu ?
2 kwi 21:12
zawodus: w zadaniu ok, a jak policzyłeś?
2 kwi 21:15
bezendu: Na razie to jeszcze nic nie policzyłem.
2 kwi 21:16
zawodus: No właśnie czyli zastanów się jak pokazać, że dla kąta powyżej 45 stopni przekrój będzie trapezem.
2 kwi 21:24
bezendu: Ok pomyślę
2 kwi 21:27
Mila: Zadanie dla bezendu. Wysokość stożka podzielono na trzy równe odcinki i przez punkty podziału poprowadzono płaszczyzny równoległe do podstawy. Oblicz stosunek objętości powstałych brył.
2 kwi 21:35
bezendu: rysunek 1:7:19 Ja chyba muszę się skupić na planimetrii ?
2 kwi 21:38
bezendu: Dobrze to jest ?
2 kwi 23:31
zawodus: To jest ok. Wracamy do graniastosłupa
3 kwi 17:35
bezendu: Dobra, przed chwilą wróciłem z Częstochowy emotka więc tak długo nie odpisywałem
3 kwi 19:28
pigor: ... , a ja zachęcam maturzystów pobawić się stożkiem w zadaniu : Wysokość stożka ma długość H. Miara kąta między wysokością a tworzącą wynosi 13π. Oblicz pole przekroju płaszczyzną poprowadzoną przez dwie tworzące wzajemnie prostopadłe.
3 kwi 20:11
muflon: (1/4)H3(π−2)
3 kwi 20:28
pigor: ... no, niestety nie i nie tylko z powodu tego H3 emotka
3 kwi 20:43
muflon: wiem wiem, że źle, potreafisz to prawidłowo narysować?
3 kwi 20:51
muflon: ups, a ja policzyłem wg objętość ścinka
3 kwi 20:56
pigor: ... niestety nie potrafię, ale na ...emotka kartce to tak, dlatego poczekaj, może inni maturzyści spróbują, w każdym razie mnie ono zaskoczyło i coś ... znowu nauczyło, może przypomniało,.... emotka
3 kwi 21:00
pigor: ... nie, nie bo tym przekrojem jest piękny Δ prostokątny, który, prawda
3 kwi 21:02
pigor: .. a przyszedł do mnie z tym zadaniem przemiły, mądry maturzysta ze zbiorem zadań III klasa , wyd. OE Pazdro
3 kwi 21:05
muflon: a ile będzie w nim wynosić przeciwprostokatna?
3 kwi 21:15
pigor: ... dziękuję, swoje już powiedziałem , a chyba niepotrzebnie wciąłem się z tym "prostym" zadankiem ; przepraszam i...znikam, na godzinkę, a może i mniej/ więcej ...emotka
3 kwi 21:35