Zadania z parametrem
mati555: Cześć. Mam problem z jednym zadankiem o to one :
Ustal dla jakich wartości parametru k odległość na osi Ox miejsc zerowych funkcji kwadratowej
f(x) = x2 + kx + 4 jest równa 3.
2 kwi 00:02
pigor: ..., a więc rozwiąż układ nierówności i równania:
Δ>0 i |x1−x2|= 3 ⇔ Δ>0 i |−Δ|=3 ⇔ Δ>0 i |Δ|=3 ⇔
Δ=3 ⇔
⇔ k
2−16= 3 ⇔ k
2=19 ⇔ |k|=
√19 ⇔
k∊{−√19, √19}. ...
2 kwi 00:27
Tadeusz:

k=±2,5
2 kwi 00:44
Tadeusz:
... przepraszam k=±5 to xw=±2,5
2 kwi 00:46
Tadeusz:
Δ>0 dla k<−4 lub k>4
i układ:
x1x2=4
|x1−x2|=3
2 kwi 00:55
Tadeusz:
... chyba
√Δ ... a nie |Δ| ...
pigorze −

⇒k
2−16=9
2 kwi 01:35
PW: Myślę że to jest ładne zadanie "na przesunięcie wykresu".
Parabola
f(x) = x2 + kx + 4
jest obrazem paraboli
g(x) = x2
w przesunęciu o pewien wektor. Parabolę będącą wykresem funkcji g trzeba przesunąć w dół tak,
by miała dwa miejsca zerowe odległe o 3, czyli x1=−1,5 i x2 = 1,5. Otrzymamy funkcję
h(x) = (x+1,5)(x−1,5).
Po przesunięciu poziomym o dowolny wektor [u,0] otrzymamy wykres funkcji k, której miejsca
zerowe pozostaną w odległości 3.
k(x) = h(x−u) = (x−u+1,5)(x−u−1,5).
Ma być k(x) = f(x):
(x−u+1,5)(x−u−1,5) = x2 + kx + 4
(x−u)2 − 1,52 = x2 + kx + 4
x2−2ux+u2− 2,25 = x2 + kx + 4.
Przyrównanie współczynników daje
− 2u = k i u2 − 2,25 = 4,
k = − 2u i (u = √6,25 lub u = − √6,25
zatem
k = −2•2,5 lub k = −2•(−2,5)
Odp. k = − 5 lub k = 5.
2 kwi 14:24
pigor: ..., o, dziękuję , Tadeusz−u uspokoiłem się, no jasne gdzieś
...

"wypiłem," ten pierwiastek, a przecież , wtedy |k|=5 i jasne.
2 kwi 14:49