z
2002: Jak znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez poczatek układu współrzędnych i
prostopadłej do płaszczyzn x−2y+5z−7=0, 2x+y−z+8=0?
1 kwi 23:54
pigor: ...
znajdź iloczyn wektorowy n x m= [1,−2,5] x [2,1,−1]= ...= [A,B,C]
wtedy Ax+By+Cz=0 − szukane równanie płaszczyzny . ...
2 kwi 00:01
2002: i za (x,y,z) mam podstawić (0.0.0.) ?
2 kwi 00:09
pigor: .., właśnie tak A(x−0)+B(y−0)+C(z−0)= 0
2 kwi 00:15
pigor: ..., czyli nie za (x,y,z) wstawić (0,0,0), tylko za (x
o,y
o,z
o) . ..
2 kwi 00:17
2002: a rozumiem

więc D=0, czyli równanie to −3x+11y+5z=0 ?
2 kwi 00:23
pigor: ... , jeśli tylko dobrze policzyła(e)ś iloczyn skalarny, to TAK

.
2 kwi 00:30
pigor: ..., kurcze wektorowy

; przepraszam i już
daj spokój; za rączkę studenta

jak dziecko , no nie ..
2 kwi 00:34