Kombinatoryka
Marzycielka: 1. W pudełku znajduje się 12 żarówek w tym 4 przepalone. Losujemy bez zwracania 3 żarówki. Ile
istnieje możliwości wylosowania jednej żarówki przepalonej?
2. Ile istnieje liczb sześciocyfrowych składających się z cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6 w których:
a) liczby 3, 4 sąsiadują ze sobą w kolejności wzrastania
b) cyfry 3,4 nie sąsiadują ze sobą
3. Mamy 6 kul ponumerowanych od 1 do 6. Kule wrzucamy na chybił trafił do 2 szuflad. Ile jest
róznych rozmieszczeń tych kul?
Bardzo proszę o pomoc!
1 kwi 23:47
1 kwi 23:48
Marzycielka: Okey! Wiem o co chodzi tylko nie miałam pomysłu jak to rozpisać

Pomożesz jeszcze z tymi pozostałymi zadaniami?
1 kwi 23:51
Janek191:
z.2
a)
34xxxx, x34xxx, xx34xx, xxx34x, xxxx34
N = 5*4 ! = 5 ! = 120
2 kwi 00:20