Znajdz wszystkie wartosci parametru m
TRUCK: Znajdz wszystkie wartosci parametru m,dla których pierwiastki równania kwadratowego
x2−(m+2)x−m2−1=0 oraz parametr m są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Pomoże ktos?
1 kwi 23:45
J:
Warunki: 1
1) Δ > 0
2) 2m = x1 + x2
2 kwi 08:17
zawodus: pierwiastki oraz parametr..
wg mnie inna kolejność tego ciągu.
x1,x2,m
trochę brakuje precyzji jak to rozumieć w 100 procentach.
2 kwi 08:35
...:
... dlatego też w treści jest "znajdź wszystkie wartości parametru m" −
2 kwi 08:37
J: Też o tym myślałem, ale dochodzę do wniosku,ze skoro nie podają x
1,x
2,m , to przyjąłęm,że są
sąsiednimi wyrazami. Może nie mam racji
2 kwi 08:43
TRUCK: delta wychodzi ujemna,ma ktoś pomysł?
2 kwi 09:24
J: Jaka delta jest ujemna ?
2 kwi 09:26
zawodus: Chyba najlepiej rozważyć wszystkie możliwości chociaż to więcej liczenia
2 kwi 09:28
J: Δ = (m+2)2 − 4(−m2 − 1) ... i to jest ujemne ?
2 kwi 09:30
J:
Dla każdego m: Δ = 5m2 + 4m + 8 > 0 , a to oznacza ,że dla każdego m, trójmian posiada dwa
pierwiastki.
Pozostaje drugi warunek.
2 kwi 09:33