Dwa punkty
2002: Jak znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez A=(2,−1,3) i B=(3,1,2) i równoległej do
wektora a=[−3,1,4] ?
1 kwi 23:41
alfa i omega: rownanie płaszczyzny Ax+By+Cz+D=0
AB=[1,2,−1]
mnożysz wektorowo a x AB, wynikiem bedzie wektor normalny do naszej płaszczyzny więc masz
[A,B,C], teraz podstawiasz do jednego punktu i liczysz D
1 kwi 23:47
pigor: masz wektor AB= [1,2,−1] , więc masz iloczyn wektorowy
AB x a= [1,2,−1] x [−3,1,4]= ...= [A,B,C] − wektor normalny szukanej
płaszczyzny , a tym samym
A(x−2)+B(y+1)+C(z−3)=0 ⇔ ... szukane równanie Ax+By+Cz+D= 0 . ....
1 kwi 23:49
2002: Dzięki
1 kwi 23:52