Bryła
bezendu:
Oblicz objętość stożka wpisanego w kulę o promieniu R , wiedząc, że kąt rozwarcia stożka ma
miarę 2α . ?
| | 2 | |
Odp: V= |
| πR3sin22αcos2α ? |
| | 3 | |
1 kwi 23:29
Eta:
ok
1 kwi 23:46
bezendu:
Etuniu pomożesz mi jeszcze w kilku zadaniach ?
1 kwi 23:47
Eta:
Ach jaki miły jesteś
1 kwi 23:48
Eta:

?
1 kwi 23:49
Mila:
Zgadza się tw. sinusów⇒r, tgα⇒H i V.
1 kwi 23:50
Mila:
Dobranoc.
1 kwi 23:50
bezendu:
r=2sin2α
1 po prawej.
1 kwi 23:51
bezendu:

W stożek w którym kąt między tworzącą, a podstawą ma miarę 2α wpisano kulę. Oblicz stosunek
objętości stożka do objętości kuli.
Co począć dalej ?
1 kwi 23:54
bezendu: ?
2 kwi 00:02
Godzio:
Poszukaj na początek trójkątów podobnych i uzależnij od siebie zmienne odpowiadające za
objętość.
2 kwi 00:10
bezendu:
Mam objętość stożka, jak teraz objętość kuli ?
2 kwi 00:14
Eta:
Napisz jaką masz tę objętość stożka .......
2 kwi 00:17
2 kwi 00:20
Godzio:
Na szybko licząc takie coś wychodzi:
| Vs | | 1 | | sin2α + tg2α | |
| = |
| ( |
| )3 |
| Vk | | 4 | | cos2α | |
2 kwi 00:21
Godzio:
Czym jest S ?
2 kwi 00:22
Eta:
2 kwi 00:22
Eta:
| | V | |
Podstaw do V stożka i w stosunku |
| −−− R3 się uprości |
| | v | |
2 kwi 00:24
Godzio:
A ja niezłe koło zatoczyłem
2 kwi 00:24
bezendu:
Na kartce miałem inne oznaczenia
Ale jak z tego wyliczyć V kuli ?
2 kwi 00:24
Eta:
tzn r3 −−− się uprości
2 kwi 00:25
bezendu:
tam na pewno tgα czemu nie tg2α skąd wiadomo, że nastąpi równy podział kąta ?
2 kwi 00:26
Eta:
| | 4 | |
Nie ma po co liczyć ... napisz wzór V(kuli)= |
| πR3 |
| | 3 | |
2 kwi 00:26
Godzio:
A czym jest środek okręgu wpisanego w trójkąt?
2 kwi 00:27
Eta:
Jak znajdujesz środek okręgu wpisanego w trójkąt?

,że tego nie wiesz?
2 kwi 00:27
Eta:
Żyjesz?
2 kwi 00:30
Eta:
Trzeba chyba dzwonić pod 999
2 kwi 00:33
bezendu:
Żyję
2 kwi 00:34
bezendu:
dwusieczne się kłaniają
2 kwi 00:35
Eta:
Ano, ano
2 kwi 00:36
bezendu: ehh słabizna jednym zdaniem.
2 kwi 00:36
Eta:

.... będzie dobrze, wierzę w Ciebie
2 kwi 00:37
bezendu: Najgorzej mi idzie planimetria i bryły (niektóre) jutro będę robił cały dzień planimetrię.
Dziękuję, dobranoc
2 kwi 00:41