Równanie z parametrem
liska: | | 1 − x2 | |
Dane jest równanie z niewiadomą x: |
| = m − 3, gdzie m jest parametrem, m ∊ |
| | |x + 1| | |
R
a) Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m.
b) Rozwiąż to równanie w przypadku, gdy m = 0
Jeżeli chodzi o podpunkt a, to zupełnie nie wiem, jak mam się za niego zabrać, w związku z czym
bardzo proszę o pomoc.
| | −2 | |
Jeśli chodzi o b, to wychodzi mi, że x = 4 oraz x = |
| , z czego tylko x = 4 jest |
| | 3 + x | |
prawidłowe ;x