rozwiąż równanie : sin(x+pi/6)cosx+sinxcos(x+pi/6)=1/2
dawidek15: Rozwiąż równanie: sin(x+π/6)cosx+sinxcos(x+π/6)=1/2 x∊<0,2π>
Może mi ktoś to jakoś wytłumaczyć ? Myślałem żeby zacząć od wzoru :sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ ?
1 kwi 23:18
ZKS:
Co wytłumaczyć jak sam napisałeś że zacząłbyś tym sposobem to tak zrób.
1 kwi 23:23
dawidek15 : Ale co dalej mógłbym zastosować bo w odpowiedziach jest aby doprowadzić do postaci 2kπ?
1 kwi 23:43
TRUCK: autorze zrobiłes to? sam bym sie chętnie dowiedział
2 kwi 00:18
dawidek15: próbuję ale nie może mi wyjść
2 kwi 08:27
J: | | π | | π | | π | | 5 | |
sin(x+ |
| + x) = sin( |
| + 2kπ) lub sin( |
| + 2kπ) = sin( |
| π + 2kπ) ⇔ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | 5 | |
x+ |
| + x = |
| + 2kπ lub |
| + 2kπ = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
2 kwi 08:54
J: | | π | |
w pierwszej linijce po "lub" ma być : sin(x+ |
| +2kπ) = ..... |
| | 6 | |
| | π | |
w drugiej po "lub" : x + |
| + 2kπ = U{5}6}π + 2kπ |
| | 6 | |
2 kwi 08:57
TRUCK: a co z cosinusem?
2 kwi 09:00
J: Z jakim cosinusem ?
2 kwi 09:01
J:
| | π | | 5 | |
Jeszcze pomyłka... w pierwszej linijce po "lub" : sin(x + |
| + x) = sin( |
| π + 2kπ) |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5 | |
w drugiej po " lub " : x + |
| + x = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
2 kwi 09:12
TRUCK: sin(x+π/6)cosx+sinxcos(x+π/6)=1/2
2 kwi 09:14
J: Popatrz na wzór: sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ . cos "znika" .
2 kwi 09:18