Stereometria
Rysunku nie było, więc nwm, czy jest dobry...
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 4, a wysokość jest równa
2√6. Znajdź miarę kąta, jaki tworzy krawędź boczna z płaszczyzną podstawy.
Powie mi ktoś ja to poprawnie obliczyć
Bd bardzo wdzięczna...
Moje obliczenia:
| 1 | 1 | |||
x= | a√2= | *4*√2=2√2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
I to jest zle, bo powinien wyjsc wynik cosα = | , czyli α=60 stopni | |
| 2 |
| H | 2√6 | √6 | ||||
tg α = | = | = | = √3 | |||
| x | 2√2 | √2 |
| H | 2√6 | √6 | ||||
tgα= | = | = | =√3⇔α=60o | |||
| x | 2√2 | √2 |