Parabola
Gajwer: 3m3−3m2+8m>0
Parametr wyszedł mi m=0 a w drugim przypadku delta wyszła mi ujemna.
Jak będzie wyglądała parabola?
1 kwi 22:43
lolek:
1 kwi 22:47
PW: Na pewno wiesz o czym mówisz? Jaki do licha parametr?
1 kwi 22:48
Gajwer: i m należy od...do?
1 kwi 22:49
ICSP: Parabola ?
1 kwi 22:49
Gajwer: no parametr bo to tylko część całego zadania
1 kwi 22:49
k#$IJmmm: Wstaw cala tresc.
1 kwi 22:50
Gajwer: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 −4mx+3m2 −3m+10=0
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste 1 x , 2 x takie, że
1/x1+1/x2<2m
1 kwi 22:51
Gajwer: Coś mi się poj...
Powiedzcie mi tylko, czy m=0 jest rozwiązaniem
1 kwi 22:53
PW: Oczywiście że nie. Parametr nie bywa rozwiązaniem. Rozwiązaniami mogą być liczby z dziedziny
równania (pewne iksy). O parametrze m=0 można tylko tyle powiedzieć, że dla m=0 równanie
przyjmuje postać
x
2 −4•0•x + 3•0
2 − 3•0 +10 = 0,
czyli
x
2+10 = 0.
Nie widać powodu, dla którego należałoby ten parametr jakoś osobno rozważać.
Równaniem kwadratowym "rządzi" Δ. W zależności od tego czy Δ>0, czy Δ≤0 rozwiązania (dwa) są
albo ich nie ma. Pierwszym warunkiem narzucającym ograniczenia na m jest więc warunek Δ>0.
(−4m)
2 − 4(3m
2−3m+10) > 0
16m
2 −12m
2+12m−40 > 0
4m
2 + 12 m − 40 > 0
m
2 + 3m − 10 > 0
Rozwiązanie tej nierówności z niewiadomą m daje te m, dla których Δ>0, to znaczy badane
równanie zmiennej x ma dwa rozwiązania.
| | 1 | | 1 | |
Podaj to rozwiązanie, to pomyślimy dalej nad warunkiem |
| + |
| < 2m. |
| | x1 | | x2 | |
2 kwi 13:06